Krisen skaper nettgiganter

Informasjons- og kommunikasjonsteknologi var en sentral faktor i spredningen av finanskrisen i 2008. Sektoren, som i sin tid var svar på en annen krise, er også blitt hardt rammet. Samtidig har krisen banet veien for et knippe mektige amerikanske selskaper. Spørsmålet er imidlertid hvor lenge USA klarer å kontrollere teknologien og markedet, etter hvert som India og Kina investerer mer penger på nettet.

desember 2009

Da USAs regjering bevilget en enestående redningspakke på 45 milliarder dollar i 2008, var det 25 000 programvareutviklere ansatt i banken Citigroup, og banken hadde investert 4,9 milliarder i informasjonsteknologi (utenom driftskostnader). Før Lehman Brothers gikk konkurs i september 2008 kjørte banken 3000 dataprogrammer på 25 000 servere plassert på flere kontinenter. Da finanskrisen brøt ut i et obskurt hjørne av markedssystemets kjerne, var nettverksforbindelsene på plass og klare til å sende dødsstrålen ut til det vi pleide å kalle periferien.

På tross av dette har informasjons- og kommunikasjonsteknologienes (IKT) rolle i spredningen av krisen for det meste blitt oversett. På samme måte som opprinnelsen til koblingen mellom IKT-sfæren og finanssektoren. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal