Motorsagmassakren i Indonesia

Regnskogen på Sumatra i Indonesia minker. Årsak nummer én: monokulturen med oljepalmer. Palmeolje er tradisjonelt brukt i mat og kosmetikk, men har nylig funnet et annet bruksområde: biodrivstoff.

Jeger- og samlerfolket har samlet seg i en halvsirkel i en glenne som bades i lyset fra soloppgangen. Mennene, i lendeklær, betrakter de besøkende. Bak dem ammer kvinnene diebarna, og beroliger ungene som føler seg usikre på inntrengerne. Menti, en staut kar på omkring seksti, er eldstemann og leder for denne gruppen på fem familier. Han henvender seg til den indonesiske sosialantropologen som er sammen med oss: Orang-Rimbaene vil gjerne svare på spørsmål, men det må skje raskt; det er tid til å dra på jakt. Det blir mindre vilt etter hvert som habitatet deres forsvinner.

For den minsker, skogen på Sumatra. Årsak nummer én: monokulturen med oljepalmer. Palmeolje er tradisjonelt brukt i mat og kosmetikk, men har nylig funnet et annet bruksområde – som biodrivstoff. Mellom 1998 og 2007 har Indonesia offisielt utvidet dyrkingsområdet for oljepalmer fra tre millioner til sju millioner hektar. Som svar på den eksplosive økningen i etterspørselen (estimert til 40 millioner tonn i 2020, mot dagens 22,5 millioner), setter myndighetene i Jakarta i gang gigantiske prosjekter: Innen 2020 skal 20 millioner hektar (dvs. 200 000 kvadratkilometer, over 60 prosent av Norges areal) brukes til oljepalmer. På Sumatra, hvor skogen har gått fra 2,2 millioner i 1999 til 400 000 hektar i dag, skal 850 000 hektar komme i tillegg til de 450 000 hektar som allerede er dyrket i dag. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

En Bachelet gjør ingen sommer

Neste sak

Tjue mirakuløse år

Mer Indonesia

Vestlige plastproblemer i Sørøst-Asia

Mens vestlige forbrukere oppfordres til å levere plastavfall til resirkulering, har mye av plasten havnet i grøfter og på bål i Sørøst-Asia etter at Kina stanset importen i 2018. Nå har mottakerlandene gått lei og ber avsenderne finne en reell løsning på plastproblemet.

Indonesia valgte demokrati

I en tid med økende islamistisk intoleranse i landet med flest muslimer i verden, ble Indonesias reformvennlige president Jokowi gjenvalgt i april. Prisen var å alliere seg med de konservative som i fjor fikk kastet guvernøren i Jakarta for blasfemi.

Skjebnetid for det tolerante Indonesia

I mai ble guvernøren i Jakarta fengslet for blasfemi. På et bakteppe av korrupsjon og økende ulikheter truer en streng islam importert fra Saudi-Arabia landets tradisjonelt tolerante islam.

Taushet og tabu i Indonesia

I 1965 massakrerte den indonesiske hæren flere hundretusen kommunister og påståtte sympatisører. Femti år etter kjemper de overlevende og pårørende for rettferdighet.

Etter uavhengigheten

Øst-Timor har en tung gjenoppbygging foran seg, med store forventninger å innfri. Men det går riktig vei: forventet levealder, lesekyndighet og BNP per innbygger øker. I juli er det valg til nasjonalforsamlingen i landet.

0 kr 0