Motorsagmassakren i Indonesia

Regnskogen på Sumatra i Indonesia minker. Årsak nummer én: monokulturen med oljepalmer. Palmeolje er tradisjonelt brukt i mat og kosmetikk, men har nylig funnet et annet bruksområde ? som biodrivstoff. Mellom 1998 og 2007 har Indonesia offisielt utvidet dyrkingsområdet for oljepalmer fra tre millioner til sju millioner hektar.

Jeger- og samlerfolket har samlet seg i en halvsirkel i en glenne som bades i lyset fra soloppgangen. Mennene, i lendeklær, betrakter de besøkende. Bak dem ammer kvinnene diebarna, og beroliger ungene som føler seg usikre på inntrengerne. Menti, en staut kar på omkring seksti, er eldstemann og leder for denne gruppen på fem familier. Han henvender seg til den indonesiske sosialantropologen som er sammen med oss: Orang-Rimbaene vil gjerne svare på spørsmål, men det må skje raskt; det er tid til å dra på jakt. Det blir mindre vilt etter hvert som habitatet deres forsvinner.
For den minsker, skogen på Sumatra. Årsak nummer én: monokulturen med oljepalmer. Palmeolje er tradisjonelt brukt i mat og kosmetikk, men har nylig funnet et annet bruksområde – som biodrivstoff. Mellom 1998 og 2007 har Indonesia offisielt utvidet dyrkingsområdet for oljepalmer fra tre millioner til sju millioner hektar. Som svar på den eksplosive økningen i etterspørselen (estimert til 40 millioner tonn i 2020, mot dagens 22,5 millioner), setter myndighetene i Jakarta i gang gigantiske prosjekter: Innen 2020 skal 20 millioner hektar (dvs. 200 000 kvadratkilometer, over 60 prosent av Norges areal) brukes til oljepalmer. På Sumatra, hvor skogen har gått fra 2,2 millioner i 1999 til 400 000 hektar i dag, skal 850 000 hektar komme i tillegg til de 450 000 hektar som allerede er dyrket i dag.

Med en slunken mage som følge av mangel på vilt, er det enkelte Orang-Rimbaer som tar del i ødeleggelsen av deres eget økosystem, i bytte mot noen slanter: «Vi har fått vite at en klan vestpå har solgt skog til javanesere», forteller Menti. «De ser ut til å ville anlegge palmeplantasje.» Det er en erklæring som vekker raseri hos jegerne og forbløffelse hos de besøkende: Hvordan kan Orang-Rimbaer, midt i en fredet nasjonalpark, selge land – som de ikke eier, men har rett til å bruke – til plantasjeeiere som ikke har noen som helst rett til å kjøpe det? Eksemplet får den indonesiske miljøministerens løfter til å virke hule. Sverget han kanskje ikke (i Jakarta 23. mars 2007) på at «de millioner hektar med oljepalmer ikke skal gå ut over skogen»? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

En Bachelet gjør ingen sommer

Default thumbnail
Neste sak

Tjue mirakuløse år

Andre saker om Indonesia

Taushet og tabu i Indonesia

I 1965 massakrerte den indonesiske hæren flere hundretusen kommunister og påståtte sympatisører. Femti år etter kjemper

Etter uavhengigheten

Øst-Timor har en tung gjenoppbygging foran seg, med store forventninger å innfri. Men det går riktig vei:

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.