De fattiges skjelv

En internasjonal konferanse skal avholdes i New York i mars for å koordinere bistandsarbeidet på Haiti. Vil det haitianske sivilsamfunnet bli invitert? Hvis vi ser på Vestens tidligere rolle på i Haiti er det liten grunn til optimisme for deres del.

februar 2010

Jordskjelvet som rammet Haiti skal ha drept opp til 150 000 personer. I tillegg har over en million mennesker blitt hjemløse og må overleve på gata eller det som finnes av ubebygde åpne plasser. Haiti er hjemsøkt av elendighet og ulykker, men alle er ikke like «naturlige». Et kraftig tordenvær kan ta livet av flere mennesker og isolere et helt kvartal. I Pétionville kan uvær få en skolebygning til å rase sammen og begrave femti barn. En ferge med plass til fire hundre passasjerer kan senkes av en liten storm, og drukne over tusen mennesker. En syklon dreper hundrevis av mennesker, mens den på Cuba og i Florida bare tar livet av en håndfull personer.

I 2008 opplevde landet fire orkaner som blant annet herjet byen Gonaïves som allerede var blitt rammet i 2004. Hver gang har staten sviktet og vist seg initiativløs og korrumpert. En stat som er avhengig av ikke-statlige organisasjoner (NGO) for å oppfylle det nødvendigste av sine sosiale forpliktelser og av kirkene, blant annet pinsemenigheten. Staten er en mester i nøysomhet. Haiti er blant de hundre mest folkerike landene i verden, men var i 2003 det land som brukte minst på offentlige tjenester. Haiti, en mester i innstrammingspolitikk! Ordene og bildene forteller det meste om denne unnfallenheten. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal