India motstår amerikansk sjarmoffensiv

Monsanto har i lang tid brukt India som laboratorium for å spre sine genmodifiserte produkter. Men det multinasjonale selskapet har møtt uventet motstand mot dets nye genmodifiserte aubergine.

mars 2010

Alt virket klart for å starte salget av genetisk modifiserte auberginer i India. En verdenspremiere. 16. oktober 2009 ga den indiske Autorisasjonskomiteen for genetisk modifisering (GEAC) grønt lys. Likevel besluttet miljøvernminister Jairam Ramesh svært overraskende å utsette salget i februar 2010. Betyr det at India, en av verdens største produsenter av genmodifisert bomull, vil vende ryggen til genmodifiserte matvarer? Det er langt fra sikkert.

Moratoriet er imidlertid en viktig seier for det indiske sivilsamfunnet. I kampanjen som ble ført mot genmodifiserte auberginer, dukket det opp paralleller til Gandhis mobilisering av den indiske befolkningen mot det britisk kolonivelde rundt ideen om swadeshi (nasjonal selvforsyning). Innføringen av denne grønnsaken har blitt oppfattet som et utenlandsk angrep mot landets selvråderett og genetiske arv. Den metoden har vekket folket, og den har fått ti delstater til å forby lignende genmodifiserte planter, som den føderale regjeringen har tillat. Motstanden har fått Ramesh til å senke farten. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal