Papuanerne fortrenges gradvis på Ny-Guinea

Siste spiker i kista for diktaturet ble slått da president Susilo Bambang Yudhoyono ble gjenvalgt med stort flertall i juni 2009. Men lite har endret seg for de diskriminerte minoritetene, særlig for papuanerne på vestlige Ny-Guinea.

«SBY eller en annen, du vet … Terningene er forlengs kastet.» Etter en kort pause: «For oss er det alltid en general. En general bang bang!» Linus snur seg mot vennen Agus, som også er papuaner. Som de og mange andre forventet, ble Susilo Bambang Yudhoyono, SBY, gjenvalgt til indonesisk president 8. juni 2009. Begge kommer fra Jayapura, provinshovedstaden i Papua, den vestlige delen av øya Ny-Guinea. De tar funksjonærutdanning i Surabaya, et byområde i provinsen Øst-Java, sammen med rundt femten andre kolleger, hovedsakelig javanesere. Siden januar 2002 har Papua hatt status som autonom, men mange av lovforordningene er så langt sovende paragrafer.

«I stedet for uavhengighet har vi fått en spesialautonomi, så spesiell at alle er mistenksomme,» kommenterer Agus. «Alt jeg vet, er at jeg vil få jobb i et nytt distrikt, sør i Papua. I separatistenes øyne er jeg en forræder. For flesteparten av lærerne våre, javanesere, er vi aper som de prøver å få ned fra trærne. Alt jeg ønsker, er å brødfø familien min.» Han stopper. En gruppe kommer ut av hotellet. Temaet er følsomt. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Behovet for et motsjokk

Neste sak

Konspirasjon og realisme

Mer Indonesia

Vestlige plastproblemer i Sørøst-Asia

Mens vestlige forbrukere oppfordres til å levere plastavfall til resirkulering, har mye av plasten havnet i grøfter og på bål i Sørøst-Asia etter at Kina stanset importen i 2018. Nå har mottakerlandene gått lei og ber avsenderne finne en reell løsning på plastproblemet.

Indonesia valgte demokrati

I en tid med økende islamistisk intoleranse i landet med flest muslimer i verden, ble Indonesias reformvennlige president Jokowi gjenvalgt i april. Prisen var å alliere seg med de konservative som i fjor fikk kastet guvernøren i Jakarta for blasfemi.

Skjebnetid for det tolerante Indonesia

I mai ble guvernøren i Jakarta fengslet for blasfemi. På et bakteppe av korrupsjon og økende ulikheter truer en streng islam importert fra Saudi-Arabia landets tradisjonelt tolerante islam.

Taushet og tabu i Indonesia

I 1965 massakrerte den indonesiske hæren flere hundretusen kommunister og påståtte sympatisører. Femti år etter kjemper de overlevende og pårørende for rettferdighet.

Etter uavhengigheten

Øst-Timor har en tung gjenoppbygging foran seg, med store forventninger å innfri. Men det går riktig vei: forventet levealder, lesekyndighet og BNP per innbygger øker. I juli er det valg til nasjonalforsamlingen i landet.

0 kr 0