Obamas verden uten atomvåpen

Obama har blitt enig med Medvedev om en ytterligere atomnedrustning med en ny START-avtale. Men ingen bør la seg lure av denne avtalen, Obamas visjon er langt fra fri for atomvåpen. START-avtalen ville bare gi en begrenset reduksjon av USAs atomarsenal. Til stor glede for både japanske og amerikanske hauker, og en bortskjemt våpenindustri.

april 2010

Ti velvalgte ord uttalt under en tale i Praha 5. april 2009 var nok til å føre Barack Obama fram mot Nobels fredspris, og gjøre ham til alle nedrustningsforkjemperes helt og atomvåpenfanatikeres hatobjekt. Med talen utfordret han tre mektige motstandere: byråkratiet i Pentagon, forsvarmyndighetene i Japan og andre atomland, og amerikansk forsvarsindustri. Det kom ikke som noen overraskelse at han ga løfte om å fornye og utvide eksisterende avtaler med Russland om kontroll av strategiske atomvåpen, kjent under navnet START (Strategic Arms Reduction Treaty), som vil gi en beskjeden reduksjon av de to landenes atomvåpenarsenaler.

Men de «rettroende» satte kaffen i halsen da Obama i talen i Praha uttalte følgende: «Dette vil redusere betydningen av atomvåpen i vår nasjonale forsvarsstrategi.» Grunnen til at de ble så opprørt var at president Obama nettopp hadde innledet arbeidet med den svært offisielle Nuclear Posture Review (NPR), som blir utarbeidet etter hvert presidentskifte. Da han gjentok denne uttalelsen nærmest ord for ord i talen han holdt 23. september 2009 foran FNs generalforsamling, ble de enda mer bekymret. For hvilken holdning ville NPR-rapporten framvise på flere viktige områder? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal