Politisk Polanski

Hva kan en fiksjon om en Tony Blair-skikkelse lære oss? Roman Polanskis filmatisering av Robert Harris? roman The Ghost, får oss til å stille spørsmål ved enkelte statslederes servilitet.

«Folk som lykkes her i livet, er sjelden reflekterende. De har blikket rettet mot fremtiden: Det er derfor de lykkes.» De husker ikke detaljer eller hva de følte der og da. «Det er derfor de trenger skygger – som kan gi dem kjøtt på bena, så å si.»

Utsagnet fra Robert Harris’ roman The Ghost (2007, på norsk Skyggen), som forfatteren har gjentatt i flere intervjuer, passer nok best på politikere som Adam Lang og ikke minst på Langs modell fra det virkelige liv, Tony Blair. Men neppe på Robert Harris (f. 1957) selv.

Bare 30 år gammel ble han politisk redaktør i selveste The Observer. Fra 1992 har han vært en av de best selgende og mest reflekterte spenningsforfattere i verden, gjennom den kontrafaktiske thrilleren Fedreland, kodekrigsdramaet Enigma og Engelen i Arkhangelsk, som handler om stalinistiske spor i det postkommunistiske Russland. Senere har han, ved siden av Skyggen, skrevet to romaner fra romertiden, Pompeii og Imperium, og en tredje ventes neste år. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Soldater med et menneskelig ansikt

Default thumbnail
Neste sak

Singaporiseringen av Flandern

Andre saker om Film

Konspiranoia nå igjen?

HBO-dokumentaren Kill Chain presenterer muligheten for at valgresultatene i flere amerikanske valgkretser

Virusfiksjon

Ni år etter at Contagion hadde premiere, har pandemifilmen fått ny aktualitet.Steven

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.