Askens lærdom

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island viser hvor falskt betryggende det er å tro at vi har kontroll over miljøet og at våre beslutninger alene kan forhindre en global miljøkatastrofe.

mai 2010

For mange av oss er flyskrekk noe svært konkret: Vi hjemsøkes av tanken på hvor mange deler det er i en så komplisert maskin som et moderne fly som må fungere knirkefritt for å holde flyet i lufta. Hvis en liten stang knekker et sted, så daler flyet ned … Når man begynner å tenke på hvor mye som kan gå galt, er det umulig ikke å få total panikk. Er det ikke noe lignende vi har opplevd i Europa de siste ukene?

Det faktum at en sky fra et lite vulkanutbrudd på Island – en liten forstyrrelse i den komplekse mekanismen som livet på Jorda er – kan stoppe lufttrafikken over hele kontinentet, er en påminnelse om at menneskeheten, med alle sine enorme anstrengelser for å forme naturen, fortsatt bare er en av mange levende arter på planeten Tellus. De katastrofale sosio-økonomiske virkningene av dette lille vulkanutbruddet skyldes vår teknologiske utvikling (flyreiser). For et århundre siden ville ingen fått med seg et slikt utbrudd. Den teknologiske utviklingen gjør oss uavhengige av naturen, men samtidig også mer underkastet dens innfall. For flere tiår siden, da en mann tok det første skrittet på månens overflate, var hans første ord: «Et lite skritt for et menneske, et stort skritt for menneskeheten.» Om vulkanutbruddet på Island og konsekvensene av det kan vi si: «Et litt skritt for naturen, et stort tilbakeskritt for menneskeheten.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal