Litteratur

Despotismens genealogi – Samtale med Houshang Mahrouyan

Kulturkritikeren Houshang Mahrouyan mener den iranske venstresiden lider under en tankedrepende tradisjon, men ønsker likevel å holde fast på Marx, som et redskap for å analysere Iran nyere historie. For Mahrouyan som vil gjeste Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i slutten av mai.

Posted on

«Man må stadig behandle alt med kritiske øyne. Selv marxismen. Eller: spesielt marxismen. For å nå fram til bevissthetens slette, må man gjennom negasjonens vei. Det som er riktig for oss er den tingen, som vårt forsøk på å bevise dens uriktighet, viser oss dens riktighet.»

Dette er et sitat fra den iranske intellektuelle Mostafa Shoaiyan, som en tidlig vinterdag i 1975, valgte å ta sitt liv, ved å bite gjennom en cyanidkapsel han hadde under tunga, av frykt for å bli tatt av det hemmelige politiet, som hadde omringet ham og ville ta ham «levende». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver