Despotismens genealogi – Samtale med Houshang Mahrouyan

Kulturkritikeren Houshang Mahrouyan mener den iranske venstresiden lider under en tankedrepende tradisjon, men ønsker likevel å holde fast på Marx, som et redskap for å analysere Iran nyere historie. For Mahrouyan som vil gjeste Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i slutten av mai.

«Man må stadig behandle alt med kritiske øyne. Selv marxismen. Eller: spesielt marxismen. For å nå fram til bevissthetens slette, må man gjennom negasjonens vei. Det som er riktig for oss er den tingen, som vårt forsøk på å bevise dens uriktighet, viser oss dens riktighet.»

Dette er et sitat fra den iranske intellektuelle Mostafa Shoaiyan, som en tidlig vinterdag i 1975, valgte å ta sitt liv, ved å bite gjennom en cyanidkapsel han hadde under tunga, av frykt for å bli tatt av det hemmelige politiet, som hadde omringet ham og ville ta ham «levende». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Ropet fra toppen av taket

Default thumbnail
Neste sak

Middelmådighet i andre potens

Andre saker om Litteratur

Gud i en kakerlak

Den brasiliansk-jødiske forfatter Clarice Lispector var en stemme så anderledes at ingen kunne placere hende. Hendes

Den hellige klovn

I både skrift og billede søgte den franske digter og maler Henri Michaux en idé om

Hinsides reparasjon

Hva ville skjedd hvis Alan Turing ikke begikk selvmord, Storbritannia tapte Falklandskrigen og roboter kunne forelske

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.