Despotismens genealogi – Samtale med Houshang Mahrouyan

Kulturkritikeren Houshang Mahrouyan mener den iranske venstresiden lider under en tankedrepende tradisjon, men ønsker likevel å holde fast på Marx, som et redskap for å analysere Iran nyere historie. For Mahrouyan som vil gjeste Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i slutten av mai.

«Man må stadig behandle alt med kritiske øyne. Selv marxismen. Eller: spesielt marxismen. For å nå fram til bevissthetens slette, må man gjennom negasjonens vei. Det som er riktig for oss er den tingen, som vårt forsøk på å bevise dens uriktighet, viser oss dens riktighet.»

Dette er et sitat fra den iranske intellektuelle Mostafa Shoaiyan, som en tidlig vinterdag i 1975, valgte å ta sitt liv, ved å bite gjennom en cyanidkapsel han hadde under tunga, av frykt for å bli tatt av det hemmelige politiet, som hadde omringet ham og ville ta ham «levende». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0