«Lobbyistene er garantister for demokratiet»

Folket stemmer med et par års mellomrom, næringslivet lobbyerer hver dag, i alle fall i Brussel, der man ikke ser noen grunn til å begrense lobbyistenes innflytelse.

juni 2010

Parlamentarikerne kommer og går, men plaketten består: «Det er gjennom taler, debatt og stemmegivning vi løser de store spørsmålene, med besluttsomhet, tålmodighet og oppofrelse.» Denne setningen er inngravert på en tavle ved foten av et tre ved inngangen til EU-parlamentet i Brussel. «Avduket 6. desember 2001 av Nicole Fontaine, president for EU-parlamentet.» Greit nok, men mellom setningen og signaturen er det noe som påkaller oppmerksomheten. En logo: «SEAP. Society of European Affairs Professionnals. Incorporating FELPA. Fédération européenne du lobbying et public affairs.»

Kan man forestille seg noe lignende i Paris, Roma eller Madrid? En hyllest til den franske arbeidsgiverforeningen Medef, for eksempel, plassert foran halvsirkelamfiet i nasjonalforsamlingen? Eller en takksigelse fra «atomlobbyen» foran det franske senatet i Luxemburg-parken? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal