«Lobbyistene er garantister for demokratiet»

Folket stemmer med et par års mellomrom, næringslivet lobbyerer hver dag, i alle fall i Brussel, der man ikke ser noen grunn til å begrense lobbyistenes innflytelse.

Parlamentarikerne kommer og går, men plaketten består: «Det er gjennom taler, debatt og stemmegivning vi løser de store spørsmålene, med besluttsomhet, tålmodighet og oppofrelse.» Denne setningen er inngravert på en tavle ved foten av et tre ved inngangen til EU-parlamentet i Brussel. «Avduket 6. desember 2001 av Nicole Fontaine, president for EU-parlamentet.» Greit nok, men mellom setningen og signaturen er det noe som påkaller oppmerksomheten. En logo: «SEAP. Society of European Affairs Professionnals. Incorporating FELPA. Fédération européenne du lobbying et public affairs.»

Kan man forestille seg noe lignende i Paris, Roma eller Madrid? En hyllest til den franske arbeidsgiverforeningen Medef, for eksempel, plassert foran halvsirkelamfiet i nasjonalforsamlingen? Eller en takksigelse fra «atomlobbyen» foran det franske senatet i Luxemburg-parken? (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Oligarkiets triumf

Neste sak

Desillusjonerte italienske dommere

Mer EU

Å selge Audi-er i Myanmar

For øyeblikket vrimler det med prosjekter om «verden etterpå», men de vil alle forbli like vidløftige som nytteløse så lenge de ikke angriper selve arkitekturen i EU.

Nytteløs Brexit

EUs knefall for USA er ingen overdrivelse. Det viser de europeiske regjeringenes reaksjon på USA «fredsplanen» for Israel-Palestina-konflikten.

Gülenistenes europeiske håp

Etter det mislykkede statskuppet i Tyrkia i 2016 har mange av Fethullah Gülens tilhengere flyktet til Europa, hvor den interne kampen om bevegelsens framtid nå pågår for fullt.

Hvem valgte Ursula von der Leyen?

Flere hundre millioner europeiske velgere har blitt ført bak lyset av en svart/hvitt-fortelling om at politikken i EU dreier seg om en politisk kamp mellom liberalere og populister.

Den europeiske papirhæren

Den franske regjeringen og EU presser på for mer privatisering i Frankrike, men alt tyder på kostnaden for fellesskapet ved konkurranseutsetting er langt høyere enn de forventede fordelene.

0 kr 0