Tyskland – verdensmester i eksport på EUs nåde

Økonomien vokser, arbeidsledigheten synker. Tyskland er tilsynelatende på full fart ut av krisen. Tyske ledere mener dette skyldes landets økonomiske modell, som bygger på lønnskutt og liberalisering av arbeidslivet, men mye tyder på at strategien vil bli skjebnesvanger for både Tyskland og EU.

De politiske lederne i Tyskland er overbevist om at den tyske økonomien er bunnsolid. Inntil nylig brukte både sosialdemokrater eller konservative enhver anledning til å skryte av de «strukturelle reformene» de har gjennomført de siste ti årene, reformer som skal ha gjort Tyskland til «verdensmester i eksport». Fram til 2009, da landet tapte tittelen til Kina, var Tyskland faktisk det landet som solgte mest varer til utlandet.

Riktignok ble den tyske eksportrettede økonomien hardt rammet av finanskrisen i 2008 og det påfølgende fallet i verdenshandelen. Tysk-lands BNP sank med 5 prosent i 2009, mens den i andre euroland «bare» falt med 3,7 prosent. Likevel betraktes Tyskland fortsatt som et stabilt forbilde i EU, særlig i forhold til Portugal, Irland, Hellas og Spania. Her framheves det at underskuddet på det tyske statsbudsjettet var under 3 prosent av BNP i 2009 (antas å bli på rundt 5 prosent i 2010), mens det i Portugal var på 8 prosent og nesten 14 prosent i Hellas. Reformene og en stram budsjettdisiplin skal visstnok ha vunnet en velfortjent «tillit fra markedene». Dermed er det opp til de andre å følge etter. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kinesiske arbeidere krever sosiale framskritt

Neste sak

Lulas passive revolusjon

Mer EU

Å selge Audi-er i Myanmar

For øyeblikket vrimler det med prosjekter om «verden etterpå», men de vil alle forbli like vidløftige som nytteløse så lenge de ikke angriper selve arkitekturen i EU.

Nytteløs Brexit

EUs knefall for USA er ingen overdrivelse. Det viser de europeiske regjeringenes reaksjon på USA «fredsplanen» for Israel-Palestina-konflikten.

Gülenistenes europeiske håp

Etter det mislykkede statskuppet i Tyrkia i 2016 har mange av Fethullah Gülens tilhengere flyktet til Europa, hvor den interne kampen om bevegelsens framtid nå pågår for fullt.

Hvem valgte Ursula von der Leyen?

Flere hundre millioner europeiske velgere har blitt ført bak lyset av en svart/hvitt-fortelling om at politikken i EU dreier seg om en politisk kamp mellom liberalere og populister.

Den europeiske papirhæren

Den franske regjeringen og EU presser på for mer privatisering i Frankrike, men alt tyder på kostnaden for fellesskapet ved konkurranseutsetting er langt høyere enn de forventede fordelene.

0 kr 0