Mario Vargas Llosas to ansikter

Nobelprisvinner Mario Vargas Llosa er en profesjonell nykonservativ og ultraliberal agitator, som

Den nye romanen til årets peruanske nobelprisvinner Mario Vargas Llosa vil beleilig nok publiseres i spanskspråklige land 3. november. Tittelen er El sueño del celta («Kelterens drøm»). Hovedpersonen heter Roger Casement og er en enestående historisk personlighet. Som britisk konsul i Afrika, var han i 1908 den første som offentlig kritiserte den belgiske kong Leopold II for den grusomme utryddelseskolonialismen han bedrev i Kongo (ti millioner døde), et land og en befolkning som kongen anså som sin personlige eiendom. I en annen rapport avslørte Casement indianernes forferdelige levekår i den peruanske delen av Amazonas.

Casements innsats i kampen for menneskerettigheter var et pionerarbeid. Han var født nær Dublin, og engasjerte seg senere i kampen for et selvstendig Irland. Under første verdenskrig mente han at Englands problemer åpnet nye muligheter for Irland, og forsøkte derfor å få i stand en allianse med Tyskland i kampen mot britene. Han ble anklaget for høyforræderi, og hengt 3. august 1916. Myndighetene anklaget ham også for «homoseksuell praksis», basert på utsagn funnet i en påstått dagbok, men det er fortsatt ikke bevist at denne dagboken er ekte. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Emirates skal få Dubai på vingene igjen

Neste sak

Slik vinner Kina kampen om strategiske metaller

Mer Litteratur

Den mytologiske maskine

Mytens tvetydige rolle og indflydelse på kultur og samfund er tema for Furio Jesis hovedværk Germania segreta (1967). Den italienske forfatter så myten som både grusom og farlig, men også et poetisk og politisk erfaringsrum.

En form for indsigt

Den amerikanske digter Louise Glück modtog i fjor nobelprisen i litteratur for en poesi der gennem mytiske temaer og livets cyklus udforsker grundlæggende spørgsmål om tiden, selvet og lykken.

«Elevene må deles inn i små øyer»

Etter over tretti år som lærer, har forfatteren Nathalie Quintane skrevet om det franske skolevesenet i boka Un hamster à l’école, «En hamster på skolen», som vi her trykker et utdrag fra.

Å gape over lerretet

I Å skrive er å be om for mye får leseren følge Gunnar Wærness på veien mellom den visuelle boksiden og den lydlige poesien, og i konstant kamp med det lyriske jeget.

James Bonds geopolitikk

Gjennom tolv romaner, to novellesamlinger og 21 filmer har James Bond ikke bare blitt kjent som en fryktløs eventyrer og uimotståelig forfører, men også som symbolet på en britisk, og vestlig, fantasi om kulturell storhet.

0 kr 0