Mario Vargas Llosas to ansikter

Nobelprisvinner Mario Vargas Llosa er en profesjonell nykonservativ og ultraliberal agitator, som

oktober 2010

Den nye romanen til årets peruanske nobelprisvinner Mario Vargas Llosa vil beleilig nok publiseres i spanskspråklige land 3. november. Tittelen er El sueño del celta («Kelterens drøm»). Hovedpersonen heter Roger Casement og er en enestående historisk personlighet. Som britisk konsul i Afrika, var han i 1908 den første som offentlig kritiserte den belgiske kong Leopold II for den grusomme utryddelseskolonialismen han bedrev i Kongo (ti millioner døde), et land og en befolkning som kongen anså som sin personlige eiendom. I en annen rapport avslørte Casement indianernes forferdelige levekår i den peruanske delen av Amazonas.

Casements innsats i kampen for menneskerettigheter var et pionerarbeid. Han var født nær Dublin, og engasjerte seg senere i kampen for et selvstendig Irland. Under første verdenskrig mente han at Englands problemer åpnet nye muligheter for Irland, og forsøkte derfor å få i stand en allianse med Tyskland i kampen mot britene. Han ble anklaget for høyforræderi, og hengt 3. august 1916. Myndighetene anklaget ham også for «homoseksuell praksis», basert på utsagn funnet i en påstått dagbok, men det er fortsatt ikke bevist at denne dagboken er ekte. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal