Et samfunn i opposisjon til staten

Selv før opprøret startet i nabolandet Tunisia, opplevde Algerie en protestbølge mot høye priser som forverrer levekårene og svekker tilliten til elitene.

Opprøret i Tunisia har delvis overskygget urolighetene i Algerie, der folket ikke lenger nøler med å uttrykke sine meninger og samle seg til kamp mot regimet. For 2010 har politiet talt opp 11 500 opptøyer, offentlige demonstrasjoner og samlinger i hele landet.[ref]«Le gouvernement a-t-il saisi le message de la rue ?» (Har regjeringen forstått budskapet fra gata?), Liberté, Alger, 27. desember 2010.[/ref]

2011 begynte med skattetiltak for å begrense den svarte økonomien. Hittil har det bare vært påkrevd for bedrifter å betale moms. Med de nye lovene er dette blitt obligatorisk for alle, også privatpersoner. Prisene på de mest nødvendige forbruksvarer som olivenolje, sukker og mel har økt kraftig – en økning som er forsterket av høye priser på verdensmarkedene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Finansmarkedets hemmeligheter og underverker

Default thumbnail
Neste sak

Hybridiseringen i Egypt

Andre saker om Algerie

Islamister for boikott

Siden starten på protestbevegelsen Hirak har algeriske islamister deltatt i demonstrasjonene uten

0 kr 0