Gjenferdet på Den røde plass

Mens vestlige medier konkurrerer om å sammenligne Putin med Stalin, pågår det en intens debatt i Russland om fortidens politiske forbrytelser og sosiale framskritt.

I vestlig presse hersker det ikke lengre noen tvil: Stalin is back! Putin «jobber på for å rehabilitere Sovjetunionen og Stalin-dyrkingen». Han er til og med «Stalin med internett».

I Kreml er tonen en annen. President Dmitrij Medvedev snakker mer utilslørt om «Stalins forbrytelser» (Izvestia, 7. mai 2010) enn statsminister Putin. Kremls rådgiver for menneskerettigheter, Mikhail Fedotov, har annonsert at arkiver skal åpnes for «å si farvel til totalitarismen» (Interfax, 1. februar 2011). Og siden slutten av 1980-tallet har det ikke gått en eneste uke uten nye «avsløringer». Konferanser, aviser og tv-serier legger stadig nye momenter til anklagen. De politiske lederne har nylig avlevert et nytt bevis: anerkjennelsen av massakren på polske offiserer i Katyn i 1940. Sjelden har et samfunn gjort så mye for å «avglorifisere» sin fortid. Altså, snakker vi om samme land? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0