Russland

Gjenferdet på Den røde plass

Mens vestlige medier konkurrerer om å sammenligne Putin med Stalin, pågår det en intens debatt i Russland om fortidens politiske forbrytelser og sosiale framskritt.

Posted on

I vestlig presse hersker det ikke lengre noen tvil: Stalin is back! Putin «jobber på for å rehabilitere Sovjetunionen og Stalin-dyrkingen». Han er til og med «Stalin med internett».[ref]Libération, (Paris, 3. mars 2010), Le Figaro (Paris, 7. april 2010), Le Point (Paris, 11. oktober 2007). Se også Time (New York, 22. desember 2009), Forbes.com (16. mars 2010), Rossiaprofile.org (14. mai 2010).[/ref]

I Kreml er tonen en annen. President Dmitrij Medvedev snakker mer utilslørt om «Stalins forbrytelser» (Izvestia, 7. mai 2010) enn statsminister Putin. Kremls rådgiver for menneskerettigheter, Mikhail Fedotov, har annonsert at arkiver skal åpnes for «å si farvel til totalitarismen» (Interfax, 1. februar 2011). Og siden slutten av 1980-tallet har det ikke gått en eneste uke uten nye «avsløringer». Konferanser, aviser og tv-serier legger stadig nye momenter til anklagen. De politiske lederne har nylig avlevert et nytt bevis: anerkjennelsen av massakren på polske offiserer i Katyn i 1940. Sjelden har et samfunn gjort så mye for å «avglorifisere» sin fortid. Altså, snakker vi om samme land? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver