Kvinnene og naturen – en seiglivet myte

De siste årene har miljøtenkningen endret synet på morskap. Men bakenfor kritikk av overmedisinering og industri­lobbyene, kan man til tider skimte ideen om et spesielt bånd mellom kvinner og naturen. I USA har debatten rast i tjue år.

mai 2011

Er kvinner «grønnere» enn menn? Har de et særegent forhold til naturen, eller en naturlig innsikt i miljøproblemene? De siste tiårene har flere kvinner som kaller seg feminister, hevdet at dette er tilfellet. Denne posisjonen strekker seg faktisk helt tilbake til den moderne miljøbevegelsens spede begynnelse.

I 1968 argumenterte Paul R. Ehrlich i boka Befolkningsbomben for at overbefolkning truet planeten med undergang. Det beste man kunne gjøre for Jorda, skrev han, var å ikke reprodusere seg selv. Noen år senere konstaterte en radikal fransk feminist, Françoise d’Eaubonne, at halvparten av befolkningen ikke hadde mulighet til å ta dette valget: Kvinnene bestemte ikke over sin egen fertilitet. Det patriarkalske «mannssystemet», som hun kalte det, ønsket dem barføtte og gravide. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal