Avmaktens styrke

Hva betyr etikk i dagens internasjonale politiske klima, eller i samtalen mellom en selv og andre? Hvordan gir gudstroen eller kjærligheten mening for et liv? Vi samtaler med professor emeritus Asbjørn Aarnes (87), som på slutten av sitt liv gjør opp status med noen av hans livs viktigste innsikter.

Asbjørn Aarnes er nå 87 år gammel, ti år eldre enn da jeg gjorde det jeg trodde ville bli mitt siste intervju med ham, i Morgenbladet. Min motivasjon for å møte ham den gang var spennet mellom modernitet og postmodernitet. Han representerte noe annerledes enn min lesning av franske filosofiske strømninger fra Foucault, Baudrillard og Deleuze, der Gud for lengst var død. For trenger mennesket en kjerne lenger, et fundament, en tradisjon, en Gud? Representerer åndspersonen Aarnes – med respekt å melde – en utdøende generasjon? Eller er hans posisjon et givende korrektiv i vår tid?

Har han endret sine synspunkter gang på ti år? Jeg har ofte henvendt meg til eldre mennesker, mennesker som har levd livet ut, for å snakke om hva det ga dem, for å forstå valgene de gjorde, hva som var det mest meningsfulle, og ikke minst tanken om snart å skulle forlate det hele. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Nasjonstegneren

Neste sak

Ukrainske eventyr

Mer Filosofi

Uansvarlig optimisme

Kampanjene for å vekke folk og politikere med fakta, følelser og mørke framtidsscenarier har skapt en

Lyset efter Gud

Vi har afskaffet Gud og dernæst sjælen, tilbage er kun verden. Med After God har Peter

0 kr 0