No Future – trop tard

Joachim Triers nye film evner å skape mentalbilder og hypotetiske scener som er sjelden kost i norsk film. Trier beviser til fulle at han i én og samme film kan skru ned tempoet til et nullpunkt, gjentatte ganger, for så å gi nervøsitet og noia sitt tempo, sin intensitet, når det kreves.

Blant de scenene som gjorde inntrykk på meg da jeg så Oslo, 31. august for første gang, i midten av juni, var et oversiktsbilde fra Akersgata, et stykke opp i bakken, der Ullevålsveien nettopp har skiftet navn. Vi ser litt av Trefoldighetskirken i venstre billedkant og noe av regjeringskvartalet. Et enkelt, men presist bilde fra hovedpersonen Anders’ vandring ned mot sentrum fra St. Hanshaugen nord i indre by (det er altfor sjelden at man ser den kuperte del av Oslo sentrum på film og video, bortsett fra slottsbakken). Nedoverbakke mot sentrum. Men det handler om noe annet enn en kupert gate. Det handler om et nytt blikk på byen.

(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kairos – revolusjonens øyeblikk

Neste sak

Jugonostalgi

Mer Film

Den enlige mor og huset

Herself er en sympatisk beretning om en enlig mors kamp, funderet i en virkelig boligkrise i samtidens Dublin, hvor hen ved ti tusind mennesker kæmper med at finde en varig bolig.

Usjarmerende diskresjon

Noen har filmet noe og sendt det videre. Overgrepet blir ikke spesifisert som en voldtekt. Likevel er det åpenbart rape revenge-motivet som driver Emerald Fennells debutfilm, der subsjangeren har fått en tidsmessig oppgradering av struktur og miljø.

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

Avkortet ungdomstid

François Ozons Sommeren '85 og HBO-serien It's a Sin tar oss tilbake til åttitallet og tidens vilkår for homofil kjærlighet. It's a Sin har dessuten aids på dagsorden, og viser hva den nifse sykdommen gjorde med liv, helse og omgangsform.

0 kr 0