Tausheten i en ny begynnelse

Etter at arbeid og tortur har blitt outsourcet, etter at ekteskapsbyråer har outsource dating, ser amerikanerne at de i lang tid også har latt sitt politiske engasjement bli outsourcet. De vil nå ha det tilbake.

november 2011

Hva må gjøres etter okkupasjonen av Wall Street, nå som protestbølgen som startet langt unna – Midtøsten, Hellas, Spania, Storbritannia – har nådd sentrum og styrket ruller tilbake over resten av verden? En av de store farene demonstrantene står overfor er at de forelsker seg i seg selv, i de gode stundene de har hatt på de «okkuperte» stedene. I San Franciscos utgave av Occupy Wall Street henvendte en fyr seg i oktober til menneskemengden som han inviterte til å delta, som om det var en 60-talls hippie-happening: «De spør oss hva programmet vårt er. Vi har ikke noe program. Vi er bare her for å ha det gøy.»

Å lage karneval er enkelt, men den sanne testen på deres verdi er hva som står igjen dagen etter, hvordan vår hverdag vil forandres. Demonstrantene bør derfor forelske seg i hardt og tålmodig arbeid. De er begynnelsen, ikke slutten. Deres grunnleggende budskap er derfor: Tabuet er brutt, vi lever ikke i den best av alle mulige verdener, vi har lov, vi er endog forpliktet, til å vurdere alternativer. I en slags hegeliansk triade har Vestens venstreside fullført sirkelen: Etter å ha forlatt «klassekamp-essensialismen» til fordel for et mangfold av kamper – antirasistiske, feministiske, osv – har «kapitalismen» nå tydelig dukket opp igjen som navnet på det store problemet. Den første lærdommen av dette er: Legg ikke skylden på andre folk og deres holdninger. Problemet er verken korrupsjon eller grådighet, problemet er systemet som driver folk til å bli korrupte. Løsningen er ikke «Main Street, ikke Wall Street», men å endre på et system der Main Street ikke fungerer uten Wall Street. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal