Tausheten i en ny begynnelse

Etter at arbeid og tortur har blitt outsourcet, etter at ekteskapsbyråer har outsource dating, ser amerikanerne at de i lang tid også har latt sitt politiske engasjement bli outsourcet. De vil nå ha det tilbake.

Hva må gjøres etter okkupasjonen av Wall Street, nå som protestbølgen som startet langt unna – Midtøsten, Hellas, Spania, Storbritannia – har nådd sentrum og styrket ruller tilbake over resten av verden? En av de store farene demonstrantene står overfor er at de forelsker seg i seg selv, i de gode stundene de har hatt på de «okkuperte» stedene. I San Franciscos utgave av Occupy Wall Street henvendte en fyr seg i oktober til menneskemengden som han inviterte til å delta, som om det var en 60-talls hippie-happening: «De spør oss hva programmet vårt er. Vi har ikke noe program. Vi er bare her for å ha det gøy.»

Å lage karneval er enkelt, men den sanne testen på deres verdi er hva som står igjen dagen etter, hvordan vår hverdag vil forandres. Demonstrantene bør derfor forelske seg i hardt og tålmodig arbeid. De er begynnelsen, ikke slutten. Deres grunnleggende budskap er derfor: Tabuet er brutt, vi lever ikke i den best av alle mulige verdener, vi har lov, vi er endog forpliktet, til å vurdere alternativer. I en slags hegeliansk triade har Vestens venstreside fullført sirkelen: Etter å ha forlatt «klassekamp-essensialismen» til fordel for et mangfold av kamper – antirasistiske, feministiske, osv – har «kapitalismen» nå tydelig dukket opp igjen som navnet på det store problemet. Den første lærdommen av dette er: Legg ikke skylden på andre folk og deres holdninger. Problemet er verken korrupsjon eller grådighet, problemet er systemet som driver folk til å bli korrupte. Løsningen er ikke «Main Street, ikke Wall Street», men å endre på et system der Main Street ikke fungerer uten Wall Street. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Bankskandalen i Kabul

Neste sak

I euroens innerste sirkler

Mer Protest

Den nye normalen

Chilenerne og libaneserne har i månedsvis demonstrert for et nytt politisk system, mens nye demonstrasjoner brøt ut i Frankrike i desember bare ett år etter «de gule vestene». Protester mot den rådende økonomiske og politiske orden er blitt den nye normalen.

Fiks ferdig regimeendring

Ikke-voldelige aksjoner har etter den kalde krigen vist seg som et effektivt middel mot uønskede regjeringer. Fra Beograd til Kiev, Kairo, Caracas og nå La Paz viser karrieren til en liten gruppe serbiske studenter hvilken rolle en besluttsom fortropp kan spille. Men for hvilke ideer og med hvilke støttespillere?

Amerikansk inspirasjon

Regimeendringens strateg, Gene Sharp, mente at et forsvar med sivile kunne være sikrere og billigere enn atomavskrekking eller klassisk krig.

Bunnløst og håpløst forelsket

Occupy Wall Street begynte med et smell. Hatet mot Wall Street må ha vært den mest populære saken den amerikanske venstresiden har hatt siden 1930-tallet. De hadde et perfekt slagord og de klarte å fange offentlighetens fantasi. Likevel mislyktes bevegelsen, i motsetning til dens onde tvilling, Tea Party.

Global indignasjon

Mens en fjerdedel av spanjolene i yrkesaktiv alder er arbeidsledige, tok flere tusen spanjoler til gatene 15. mai for å feire ettårsdagen til indignados-bevegelsen. Hvem er disse demonstrantene som i Spania, England, USA og Chile hever stemmen mot et urettferdig system?

0 kr 0