Sannhet og metode

A Dangerous Method kretser rundt det symbolske trekantdramaet mellom Freud, Jung og Spielrein, som foranlediget psykoanalysens første skisma. Filmen viser på dyktig vis hvilken viktig katalysator Spielrein var for utviklingen av psyko­analysen og bruddet mellom dens to store pionerer.

I et periodedrama som A Dangerous Method dominerer biografiske fakta den kunstneriske fortellingen og fiksjonen. Nå er ikke dette noe særegent for David Cronenbergs nye film. Biografiske fortellinger og periodedramaer utgjør en større del av den samlede filmfiksjon enn vi vanligvis innrømmer. De rene fiksjonsfortellingene er sjeldnere vare enn vi har for vane å tenke. En fiksjon er alltid bundet av lover og regler (eventuelt også et forelegg i form av en roman eller et skuespill), skjønt den unnslipper de mektige referansenes tyranni. Men er det ikke best å la fiksjonen være fiksjon og la historiske skikkelser belyses av undersøkende dokumentarisk litteratur og biografier? Ønskelig, kanskje, men romaner og andre fiksjoner som bygger på historiske skikkelser popper stadig opp. Vi, publikum, tørster (blir vi fortalt) etter innsyn i autentiske skikkelsers levde liv, og slike romaner har en stor sjanse til å bli film.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Default thumbnail
Forrige sak

Hvem vant krigen i Libya?

Default thumbnail
Neste sak

Skadelig skogsvern

Andre saker om Film

0 kr 0