Veien til verden

For seks år siden skulle kolonitidens Strand Road bli et historisk strøk langs elva i Rangoon. I dag er strøket en larmende byggeplass. Neste år skal det bli en gigantisk motorvei for burmesisk eksport. Frieriet til utenlandsk kapital driver også fram gradvise sosiale og politiske endringer.

Langs elva Rangoon, hvor det en gang i tiden streifet elefanter og tigre, graver to tolvåringer med ivrige fingre gjennom hauger av knust murstein og annet skrap. De jakter på metall som de kan selge.

«Money,» gliser den ene mot meg og holder fram en bit av et gammel armeringsjern. Kameraten hans bøyer seg ned og slår med en hammer for å få den tynne stangen løs fra betongen som en gang holdt den slanke vei på plass. Nesten over natta ble den britiskbygde muren som skilte byen fra elva, jevnet med jorda. De aller ivrigste skattejegerne kom allerede ved daggry. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Festen som endte i en massakre

Neste sak

Revolusjonen fortsetter i Suez

Mer Myanmar

Myanmar mobiliserer mot militæret

Etter valgskredet for Aung San Suu Kyis parti NLD tok militæret i Myanmar makten av frykt for å miste sine privilegier. Men myanmarerne nekter å gi fra seg friheten de så vidt har fått oppleve de siste årene.

Inn med handel, ut med folk

Japan, India og Kina kniver om kontrollen over infrastrukturen nord i Bengalbukta med miljøfiendtlige prosjekter som fordriver lokalbefolkningen.

Myanmars vanskelige ferd mot demokrati

I valget i november fikk Aung San Suu Kyis parti NLD absolutt flertall i parlamentet. En braksuksess, men gigantiske oppgaver venter partiet i et politisk system hvor hæren har beholdt mye av makten.

Burmesisk tvangsvalg

Militærjuntaen forsøker å bli kvitt den internasjonale bannlysningen gjennom å avholde «demokratiske» valg. Valgene skal finne sted i 2010, men ingenting tyder på at generalene vil la noen andre enn dem selv bestemme hvem som skal styre landet ... så lenge Kina er enig.

0 kr 0