Nord-Amerika

Historisk seier i asbestsak

I 1988 ble byen Casale Monferrato i Piemonte invadert av dødelig
støv fra en asbestfabrikk. I 2004 anmeldte de saken til statsadvokaten i
Torino. Åtte år senere dømmes to av lederne i det multinasjonale selskapet Eternit.

Posted on

Torino, 13. februar 2012. Byen er for en dag blitt hovedstad for kampen mot straffefrihet for industrikonsern. Nærmere to tusen presser seg fram foran byens tinghus med bannere og bilder av ofre. Dette vil bli en historisk dag, ingen er i tvil om det. Snart faller dommen i den første store straffesaken om asbest, der de tiltalte er to toppledere i det multinasjonale selskapet Eternit: den belgiske baronen Jean-Louis Marie Ghislain De Cartier De Marchienne og den sveitsiske milliardæren Stephan Scmidheiny. I hodene ruller minner om en lang kamp for rettferdighet. 1830 personer har dødd, mer enn tusen er syke, og dødstallene vil stige fram til 2020. Aktor Raffaele Guariniello har begjært 20 år i fengsel.Underdanige statsadvokater

Flere titalls busser har fraktet inn de fornærmede og deres familier. En rekke ordførere, ikledd sine ordførerkjeder, står ved siden av skoleelever og tidligere gruvearbeidere fra Lorraine med hjelmer på hodet. Midt i mengden står Romana Blasotti Pavesi, lederen av Foreningen for ofrenes familier i Casale Monferrato, den lille byen hvor en person hver uke dør av mesoteliom, brysthinnekreften som skyldes kontakt med asbest. Hun har mistet fem av sine nære. Aktivister fra lignende organisasjoner verden over og det internasjonale nettverket Ban Asbestos, utveksler informasjon.
Fernanda Giannasi, den store skikkelsen i kampen mot asbest i Brasil, som Eternit forgjeves forsøkte å stille for retten, snakker med Erik Jonkheere fra Belgia som har mistet sine foreldre og brødre til brysthinnekreften. Langt unna ser vi silhuetten av Barry Castleman. Han har blitt brukt som ekspert i over hundre saker i USA, og uttalte seg i 1998 til Verdens handelsorganisasjon (WTO), da Canada som i flere tiår har beskyttet gruvene i Québec, klaget inn Frankrikes beslutning om å forby asbest. Canada mente dette var en handelshindring. Klagen ble avvist i september 2000, i likhet med anken i mars 2001.

Franco Basciani, tidligere arbeider ved Eternits fabrikk i Niederurnen utenfor Zürich, avviser med et ord – «illusjonist» – Schmidheinys snakk om «bærekraftig utvikling». Schmidheiny er tiltalt for å ha unnlatt å gjøre de nødvendige sikkerhetstiltakene for å verne fabrikkarbeiderne og befolkningen i nærområdet.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver