Katastrofen som mulighet

«Om det ved Tokaimura eller Fukushima skulle skje en ulykke som fører til nedsmelting av atomreaktorene, vil skadene for det japanske samfunn bli tunge å bære,» skrev forfatteren
Natsuki Ikezawa i 1993. Han skriver her om katastrofen i fjor.

Den 11. mars 2011, klokka 14.16, ble Japan rammet av et kraftig jordskjelv som hovedsakelig rystet den nordøstlige regionen Tôhoku. Til den som ikke selv har opplevd det, er det ikke lett å formidle hvilken skremmende opplevelse et jordskjelv er. Med hus som rister, møbler som kastes over ende, butikker hvor varene blir slengt ut over gulvet, veier som bølger seg, hele bygårder som kollapser, jernbanespor som blir forvridd, bruer som raser sammen.

I europeiske land utgjør bakken en fast sokkel som holder alle levende skapninger oppe. Immobilitet er selve definisjonen på fast grunn. Men det finnes steder i verden hvor grunnen fra tid til annen beveger på seg. Japan er et slikt sted.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Aya og Abina fra Afrika

Neste sak

Den siste nyfilosofen

Andre saker om Nord-Amerika

Angrepsmaskinen

Da Bernie Sanders begynte å seile opp som favoritt til å vinne Demokratenes nominasjonsvalg steg panikken

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.