En beleilig merkelapp

Arbeidsledige og bedriftsledere, selgere og skolelærere demonstrerer alle
MOT PUTIN, mens mediene finner det mest beleilig å kalle dem alle middelklasse.

«I nær framtid vil middelklassen bli en majoritet i samfunnet,» spådde Vladimir Putin 29. februar 2012, kort tid før han ble gjenvalgt som president etter at motstanderne hadde demonstrert mot «juksevalget» i tre måneder.

Middelklassen framstår som en viktig brikke for politiske reformer i rommet mellom et allmektig partiapparat og en marginalisert arbeiderklasse. Allerede i 1992–1993 viste middelklassen sitt janusansikt i fantasien til de som drømte om et postsovjetisk paradis. De mente middelklassen både var et stabiliserende samfunnssjikt, som kunne forhindre konflikter mellom ulike samfunnsgrupper, og grunnlaget for det nye politiske regimet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Den arabiske middelklassens tvetydige vår

Default thumbnail
Neste sak

En politisk fange i Frankrike

Andre saker om Russland

Hva vil Russland?

Utfordrer Russland Vesten for å vende oppmerksomheten bort fra interne problemer eller

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.