Koloniens hevn

Med en økonomisk vekst på 7 prosent er Angola i stand til å hjelpe sin tidligere kolonisator, Portugal. Det kriserammede landet kurtiserer angolanske investorer, mens den tidligere kolonien trekker til seg stadig flere portugisiske arbeidstakere.

Med den tredje største økonomien i Afrika sør for Sahara (etter Sør-Afrika og Nigeria) ser Angola allerede på seg selv som et viktig land. Angola en av Afrikas største oljeprodusenter med store oljereserver og lovende prøveboringer i den geologiske forlengelsen av de rike forekomstene på brasiliansk sokkel. Siden 2008 har produksjonen i snitt vært på 1,8 millioner fat/dagen. En vellykket forsoningsprosess etter tiår med borgerkrig har gitt Angola en politisk stabilitet som gjør landet attraktivt for utenlandske investorer. Mer overraskende er det at den tidligere koloniherren Portugal gjør kur til landet. «Vi ønsker angolansk kapital velkommen!» sa Portugals statsminister Pedro Passos Coehlo under et besøk i hovedstaden Luanda i november i fjor.

Det er velkjent at Angolas nye borgerskap liker å kjøpe eiendommer i deres tidligere metropol under kolonitiden, noe som har drevet opp boligprisene. Men nå kjøper de også aksjer i bankkonsern og kraftselskaper, for omlag 2 milliarder dollar, noe som utgjør fire prosent av den samlede børsverdien. Her er det riktignok vanskelig å gi helt eksakte tall, siden mange av bankene opererer i begge landene. En sentral aktør i denne utviklingen er det angolanske oljeselskapet Sonangol, som i 2010 var Afrikas nest største selskap. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal