Økonomi

Framtidens fabrikk

Reparatørene har praktisk talt forsvunnet. Når et apparat går i stykker tilbyr selgeren et nytt. Er det et framskritt? Bevegelsen Fab Lab avviser forbrukerens passive rolle og vil gi makten tilbake til brukerne.

Posted on

Å ta tilbake produksjonsmidlene var Karl Marx’ visjon. Den er nå blitt virkeliggjort av en forsker ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). I 1998 startet den amerikanske fysikeren Neil Gershenfeld et kurs med tittelen «Hvordan lage (nesten) hva som helst». Kurset inneholdt en del der studentene kunne lage ulike prototyper de kunne bruke i sine forskningsprosjekter. Til rådighet hadde de en rekke digitale produksjonsmidler og ikke minst dataassisterte verktøymaskiner: 3D-skriver (en digital maskin som legger plastikklag oppå hverandre og forvandler en datafil til et fysisk objekt), laserskjærer som kan skjære gjennom tre og metall og datafreser. Studentene likte dette så godt at de kom tilbake og tilbrakte fritiden i laboratoriet.

Professorens genistrek var et han i 2002 gjorde dette høyteknologiske håndverket til konseptet Fab Lab (Fabrication Laboratory) med en egen logo, statutter og nettverk. Denne milde markedsføringen bidro til å gjøre Fab Lab til en «merkevare». Den første Fab Lab ble laget for å gi studenter tilgang til maskiner. Men svært raskt har porten åpnet seg og bidratt til å gjøre personlig digital produksjon tilgjengelig for alle. Vanlige folk kan nå lage prototyper, noe som tidligere har vært reservert industrien og designere. Manuelt arbeid er blitt forførende – og potensielt subversivt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver