Trollspeilet

Ibsens og Hamsuns, Nansens og Amundsens Norge, det gamle og fattige Norge eksisterer ikke lenger. Lerretet er flenget opp, landet som var velsignet av Skaperen, har fått trollspeilet vendt mot seg.

Hvordan være rik og snill i et Europa som har blitt fattig og bærer nag til en? Norge befinner seg på toppen av listene for livskvalitet, har satt til side og investert hundrevis av milliarder kroner «for framtidige generasjoner» – penger de har hentet fra olje- og gassvirksomhet i Nordsjøen (og nå har de også funnet enorme oljefelt i Barentshavet). En ulykke kommer sjelden alene. Overskuddet på handelsbalansen har økt med nesten 25 prosent fra året før, til hele 242,5 milliarder kroner, takket være økt oljeeksport og salgsrekorden på 120 millioner dollar for Edvard Munchs «Skrik», det eneste eksemplaret av i alt fire som er i private hender.

I et annet berømt bilde av Munch ligger en kvinne skrått over en seng, med klærne og håret i uorden, og tomme flasker i forgrunnen. Bildet heter «Dagen derpå». Etter 22. juli i fjor har Norge gjennomlevd sin lange dag derpå. Ikonet for det er Anders Behring Breivik, som nå sitter på tiltalebenken, med pedantisk ordnede klær og frisyre. Psykiatere og andre med kjennskap til det menneskelige har i månedsvis befattet seg med denne mystiske – eller muligens fullstendig gjennomskuelige – og frastøtende skapningen. Jeg vet ikke om noen har tenkt tanken at Breivik er en slik pøbel som vandaliserer mesterverk. Riktignok er ikke noe «Mona Lisa», ikke noe «Skrik», verdt så mye som de livene han tok og de han ødela. Likevel er det nettopp impulsen til å skjære gjennom et dyrebart og bevoktet lerret som må ha drevet ham. Man kan sikre seg sine 15 minutters berømmelse ved å skyte paven, ved å vandalisere «Mona Lisa» – eller ved å drepe ungdommer på en liten, pittoresk øy i Tyrifjorden. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Myten om den globale overklassen

Neste sak

Forbrukernes penger

Mer Norge

Vernet næring

Norges høyteknologiske oppdrettsnæring skaper få arbeidsplasser, men enorm profitt og store potensielle miljøproblemer.

Norsk fiske i internasjonalt farvann

I 2010 tilsvarte den norske flåtens tonnasje en fjerdedel av hele EU-15s kombinerte tonnasje. Norskeide båter bedriver tjuvfiske langs hele den afrikanske kysten, men bytter navn og omregistreres så hyppig at norske myndigheter står maktesløse.

Roserevolusjonen

Terroristen og massemorderen ønsket å sette i gang en borgerkrigsrevolusjon. Til svar fikk han en roserevolusjon. En revolusjons viktigste oppgave er sørge for at den får et varig og institusjonelt avtrykk som sikrer at dens viktigste skatter overlever for ettertiden. Vi har en enorm oppgave foran oss.

Kosmopolitiske veivalg

Hvilken rolle skal Norge spille globalt? Jeg ønsker å gripe anledninger der Norge kan utgjøre en forskjell, sier Jonas Gahr Støre til Le Monde diplomatique. Med velkjent retorisk kraft understreker Støre at han ikke ønsker å politisere Norges posisjon som energinasjon, men sier samtidig at deler av utenrikspolitikken går ut på «å ta vare på tradisjonelle interesser».

Du skal regjere deg selv

Stortinget bruker stadig oftere høringer og revisjon som sentrale styringsinstrumenter, offentlig sektor skifter til «new public management», og man opplever en eksplosjon av virksomhetsplanlegging, egenadministrasjon og rapportering. Samtidig utøver det liberale samfunn makt til å få individer til å regjere seg selv, med idealer og skjemaer som gjør dem til «brukere» og «klienter».

0 kr 0