Trollspeilet

Ibsens og Hamsuns, Nansens og Amundsens Norge, det gamle og fattige Norge eksisterer ikke lenger. Lerretet er flenget opp, landet som var velsignet av Skaperen, har fått trollspeilet vendt mot seg.

august 2012

Hvordan være rik og snill i et Europa som har blitt fattig og bærer nag til en? Norge befinner seg på toppen av listene for livskvalitet, har satt til side og investert hundrevis av milliarder kroner «for framtidige generasjoner» – penger de har hentet fra olje- og gassvirksomhet i Nordsjøen (og nå har de også funnet enorme oljefelt i Barentshavet). En ulykke kommer sjelden alene. Overskuddet på handelsbalansen har økt med nesten 25 prosent fra året før, til hele 242,5 milliarder kroner, takket være økt oljeeksport og salgsrekorden på 120 millioner dollar for Edvard Munchs «Skrik», det eneste eksemplaret av i alt fire som er i private hender.

I et annet berømt bilde av Munch ligger en kvinne skrått over en seng, med klærne og håret i uorden, og tomme flasker i forgrunnen. Bildet heter «Dagen derpå». Etter 22. juli i fjor har Norge gjennomlevd sin lange dag derpå. Ikonet for det er Anders Behring Breivik, som nå sitter på tiltalebenken, med pedantisk ordnede klær og frisyre. Psykiatere og andre med kjennskap til det menneskelige har i månedsvis befattet seg med denne mystiske – eller muligens fullstendig gjennomskuelige – og frastøtende skapningen. Jeg vet ikke om noen har tenkt tanken at Breivik er en slik pøbel som vandaliserer mesterverk. Riktignok er ikke noe «Mona Lisa», ikke noe «Skrik», verdt så mye som de livene han tok og de han ødela. Likevel er det nettopp impulsen til å skjære gjennom et dyrebart og bevoktet lerret som må ha drevet ham. Man kan sikre seg sine 15 minutters berømmelse ved å skyte paven, ved å vandalisere «Mona Lisa» – eller ved å drepe ungdommer på en liten, pittoresk øy i Tyrifjorden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal