En fet planet

Ifølge en utbredt fordom, som velvillig spres av næringsmiddelindustrien, er overvektige selv ansvarlige for sin tilstand, og for den manglende evnen til å kontrollere sine lyster. Denne fordommen skjuler årsakene til et fenomen som er i ferd med å globaliseres.

Da Forrest Davis i 1985 forlot sveiseryrket for å opprette selskapet Goliath Casket, forestilte han seg ikke at det skulle bli en så stor suksess. I en tid hvor mindre enn 15 prosent av amerikanerne var overvektige, var markedet for ekstra store likkister i sin spede begynnelse. Siden er landets midje blitt betraktelig bredere. På slutten av 80-tallet solgte den lille familiebedriften i Indiana kun én «trippel størrelse» i året. I dag selger de fem i måneden, i forskjellige farger eller luksusversjonen med gullbelagte håndtak og polstrede puter. Med en voksen befolkning der en tredjedel er overvektige og en tredjedel lider av fedme,1 er USA blitt et av de feteste landene i verden.

Markedet har tilpasset seg de nye kroppsfasongene. Bedrifter tilbyr spesiallagde produkter for de korpulente: større seter på stadioner og teatre, sykebårer med forsterkede håndtak, king size-madrasser og datingsider for feite single. I tillegg kommer de som mener de har løsningen på problemet: slankepiller, slankeleirer med militærdisiplin (såkalte fat camps) eller kirurgiske inngrep til 10 000 dollar. Bransjen håver inn flere hundre milliarder dollar. Bøker om overvekt, alt fra mirakuløse matoppskrifter til analyser av fenomenet, er blitt så gjengse at New York Times vier dem en egen bestselgerliste. Årsaken til overvekten i USA er velkjent: Den amerikanske livsstilen de siste tretti årene har i stadig større grad lagt opp til at amerikanerne inntar flere kalorier enn de forbrenner. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Proletariatets diktatur i Gotham City

Neste sak

Konformitetens høyborg

Mer Demografi

Derfor blir du aldri kinesisk

Dobbelt statsborgerskap var tidligere suspekt, for hvor lå borgernes lojalitet, særlig i krisetider? Nå hylles dobbelt statsborgerskap i mange land for sin positive innvirkning på internasjonale relasjoner. Men holdningene til og regelverkene for nasjonalisering er fortsatt svært ulike.

Tysk eldreeksport

Når befolkningen eldes og helsevesenet svikter, tyr tyske familier til utlandet. Thailand og Øst-Europa tilbyr pleie døgnet rundt og verdig omsorg til halve prisen av overbemannede tyske aldershjem.

Falske påstander om verdens befolkning

Epidemier, kriger, politisk kaos og kulturelle praksiser innvirker på et lands demografi. Den russiske befolkningen som allerede hadde begynt å skrumpe før Sovjetunionens fall, ble enda mer redusert av «sjokkterapien» på 90-tallet. Kinas økonomi har nytt godt av en «demografisk bonus», men snart vil befolkningen også der eldes, i likhet med de fleste andre land på kloden. Aldrende befolkning og ikke overbefolkning vil bli det 21. århundrets dominerende demografiske tendens.

En overbefolket planet?

Er vi for mange? Bør fødselsraten styres ut fra gitte mål? Seleksjon før fødselen? Oppfordre til fødsler uansett hvem foreldrene er og uansett deres evne til å oppdra barna? Har mennesket rett til å blande seg inn i naturens gang? Dette er spørsmål som har blitt stilt siden de organiserte statenes morgen.

Russland på vei mot avfolking

Få fødsler, store dødstall, innvandrerfiendtlighet. Russlands demografiske resesjon ble på ny bekreftet i folketellingen i 2010. Er Russland i ferd med å avfolkes?

0 kr 0