Kane detronisert

Kane er nå blitt detronisert av en film som på flere måter er dens rake motsetning. Vertigo er fargerik, mens Kane var i svart/hvitt. Førstnevnte rekonstruerer romantiske kjærlighetsfigurer for så å dekonstruere dem, fjernt fra Kanes satiriske register.

september 2012

Omsider har det skjedd: Vertigo detroniserer Citizen Kane på Sight & Sounds liste over verdens beste filmer noensinne. Den tiårlige avstemningen til British Film Institutes tidsskrift er blitt stadig mer prestisjetung siden den første avstemning i 1952. Orson Welles’ oppsiktsvekkende debutfilm fra 1941 har innehatt førsteplassen siden 1962, mens den sytten år yngre Vertigo (1958) kom på sjuende plass i 1982, på fjerde i 1992 og havnet fem poeng bak vinneren i 2002. Nå har de to byttet plass.

De 358 utvalgte regissørenes topp ti, som har eksistert siden 1992, har Yasujirô Ozus gjenganger Tokyo Story aller øverst for første gang. Også her er det snakk om en detronisering av Citizen Kane, som sammen med Kubricks 2001 – en romodyssé, havner på delt andreplass. Men 2012-listens store begivenhet er at Vertigo, nummer sju i regissøravstemningen, nå har passert uslåelige Citizen Kane på kritikernes liste, med hele 34 poengs margin, 191 mot 157. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal