Hodepine for India

Generiske legemidler fra India har erobret markedet i de fattigere delene av verden. Dette irriterer europeisk og amerikansk legemiddelindustri, som bruker alle midler for å få tilgang til det enorme indiske markedet og blokkere indiske produsenter av generiske legemidler fra resten av verden.

desember 2012

Vil India gi etter for EUs press om å beskytte legemiddelpatenter? I over fire år har forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og India stanget mot dette spørsmålet. Etter å ha blitt utsatt en rekke ganger skal denne avtalen, «den mest omfattende i verden» ifølge EUs Juan Manuel Barroso,1 ferdigstilles innen utgaven av året. En ny utsettelse kan imidlertid ikke utelukkes.

Selv om India innlemmet Den internasjonale patentavtalen (TRIPS) i sitt lovverk i mars 2007, får landet stadig en pekefinger mot seg for sin produksjon av generiske legemidler, som man mistenker for å bryte patentvernet. Samtidig vekker landets kolossale marked manges appetitt. Ifølge en rapport fra PriceWaterhouseCoopers var den indiske legemiddelindustrien verdt 11 milliarder dollar i 2009 og kan vokse til 30 milliarder innen 2020.2 Med verdens billigste legemidler er India den største eksportøren av legemidler for behandling av aids, kreft og tuberkulose til land i sør – noe som irriterer den vestlige legemiddelindustrien. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal