Hodepine for India

Generiske legemidler fra India har erobret markedet i de fattigere delene av verden. Dette irriterer europeisk og amerikansk legemiddelindustri, som bruker alle midler for å få tilgang til det enorme indiske markedet og blokkere indiske produsenter av generiske legemidler fra resten av verden.

Vil India gi etter for EUs press om å beskytte legemiddelpatenter? I over fire år har forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og India stanget mot dette spørsmålet. Etter å ha blitt utsatt en rekke ganger skal denne avtalen, «den mest omfattende i verden» ifølge EUs Juan Manuel Barroso,1 ferdigstilles innen utgaven av året. En ny utsettelse kan imidlertid ikke utelukkes.

Selv om India innlemmet Den internasjonale patentavtalen (TRIPS) i sitt lovverk i mars 2007, får landet stadig en pekefinger mot seg for sin produksjon av generiske legemidler, som man mistenker for å bryte patentvernet. Samtidig vekker landets kolossale marked manges appetitt. Ifølge en rapport fra PriceWaterhouseCoopers var den indiske legemiddelindustrien verdt 11 milliarder dollar i 2009 og kan vokse til 30 milliarder innen 2020.2 Med verdens billigste legemidler er India den største eksportøren av legemidler for behandling av aids, kreft og tuberkulose til land i sør – noe som irriterer den vestlige legemiddelindustrien. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Brasils skjeve kompass

Default thumbnail
Neste sak

Obamas små lysglimt

Andre saker om India

Full kontroll

Etter valget har BJP absolutt flertall i det indiske parlamentet. Indias 17. parlamentsvalg viste nok en

Modis grep om makten

Da Narendra Modi ble statsminister i 2014 øynet mange håp om fredsforhandlinger med Pakistan. I valgkampen

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.