Hodepine for India

Generiske legemidler fra India har erobret markedet i de fattigere delene av verden. Dette irriterer europeisk og amerikansk legemiddelindustri, som bruker alle midler for å få tilgang til det enorme indiske markedet og blokkere indiske produsenter av generiske legemidler fra resten av verden.

Vil India gi etter for EUs press om å beskytte legemiddelpatenter? I over fire år har forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og India stanget mot dette spørsmålet. Etter å ha blitt utsatt en rekke ganger skal denne avtalen, «den mest omfattende i verden» ifølge EUs Juan Manuel Barroso,1 ferdigstilles innen utgaven av året. En ny utsettelse kan imidlertid ikke utelukkes.

Selv om India innlemmet Den internasjonale patentavtalen (TRIPS) i sitt lovverk i mars 2007, får landet stadig en pekefinger mot seg for sin produksjon av generiske legemidler, som man mistenker for å bryte patentvernet. Samtidig vekker landets kolossale marked manges appetitt. Ifølge en rapport fra PriceWaterhouseCoopers var den indiske legemiddelindustrien verdt 11 milliarder dollar i 2009 og kan vokse til 30 milliarder innen 2020.2 Med verdens billigste legemidler er India den største eksportøren av legemidler for behandling av aids, kreft og tuberkulose til land i sør – noe som irriterer den vestlige legemiddelindustrien. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Brasils skjeve kompass

Neste sak

Obamas små lysglimt

Mer India

Indisk bondeopprør mot landbrukskutt

I midten av september fikk den indiske regjeringen vedtatt en brutal avregulering av det offentlige mat- og landbrukssystemet. Det har utløst en enorm protestbølge over hele landet.

Frykt blant Indias muslimer

Over tretti personer har blitt drept og flere hundre skadet i kjølvannet av de store protestene mot statsminister Narendra Modis tillegg til statsborgerskapsloven.

Hindunasjonalistenes jakt på «infiltratorer»

I den indiske delstaten Assam bygges en gigantisk leir for «ulovlige innvandrere» som er blitt fratatt indisk statsborgerskap. Mens hinduene blant dem kan få statsborgerskapet tilbake, risikerer muslimene å bli innesperret for resten av livet.

Full kontroll

Etter valget har BJP absolutt flertall i det indiske parlamentet.

Modis grep om makten

Da Narendra Modi ble statsminister i 2014 øynet mange håp om fredsforhandlinger med Pakistan. I valgkampen fem år senere spilte Modi derimot høyt på fiendskapet og hindunasjonalisme for å få fortsette som statsminister.

0 kr 0