Dokumentar

Ikke mer å tape

Orwa Nyrabia er en betydelig filmpersonlighet fra Damaskus som i høst havnet i syrisk fengsel for sine daglige protester på Facebook. En underskriftskampanje bidro til at han kom seg ut av landet. Le Monde diplomatique har snakket med ham om tortur, vestlige medier og kulturens betydning for revolusjonen.

Posted on

I Helsinki for fem år siden roper syriske Orwa Nyrabia «Se, det er min kone!» idet vi ser henne løpe forbi vinduet før hun kaster håndkleet og hopper naken ut i isvannet etter badstuen. Ikke akkurat hva man er vant med i Damaskus.

Nyrabia og kona Diana har drevet filmfestivalen DOX BOX i årevis, men med Assads krigføring var de i år nødt til å avlyse. De produserer også film gjennom selskapet Pro Action Film.1 Paret er nå i Kairo, etter å ha flyktet fra landet. De som har fulgt revolusjonen det siste halvannet året, har kunnet lese Nyrabias daglige meldinger på Facebook om venner som ble drept, fengslinger og de daglige overgrepene. Men den 23. august stilnet det da han ble arrestert og plassert i en 20 m2 stor celle sammen med 80 andre: (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver