Krigstider

To tyske bøker gjør opp regnskap for krigen i Afghanistan. Fiksjonen Wave and Smile skildrer soldatlivet, mens dokumentaren Kriegszeiten undersøker hvordan krigen har endret det tyske forsvaret og utenrikspolitikken. Samtidig utgis tidenes sterkeste antikrigsserie på norsk: Jacques Tardis Skyttergravskrigen.

Tyskland har rundt 4800 soldater i Afghanistan, den tredje største landskontingenten i ISAF-styrken etter USA og Storbritannia. Den planlagte tilbaketrekningen fram mot 2014 har, som her hjemme, utløst en debatt om hva som er oppnådd etter drøyt ti års krigføring. 53 tyske soldater er blitt drept, selv om myndighetene lenge ikke ville bruke begrepet ’krig’ om involveringen. Journalisten David Schraven presenterer en annen statistikk i tegneseriedokumentaren Kriegszeiten. Allerede i 2002 var opiumsdyrkingen tilbake på nivået før det krigsherjede 2001, 74 000 hektar ble brukt til å dyrke opiumsvalmuer. I 2008 var arealet fordoblet, 157 000 hektar. Rett nok ble volumet redusert noe i 2009–2010, men helhetsbildet er en kraftig økning. 90 prosent av verdens opium kommer fra Afghanistan, og Schraven anslår at halvparten av landets næringsliv lever av opiumen.

Kriegszeiten, som ble utgitt i høst, har fått betydelig oppmerksomhet i hjemlandet. Foruten stabler med graderte dokumenter, bygger boka på en reportasjereise fra Afghanistan og intervjuer med tyske soldater og befal. Bokas ene hovedpoeng er at «krigen i Afghanistan er tapt». Tilbaketrekningen skjer fordi omkostningene er for store, ikke fordi man har lykkes, hevder Schraven. Med utgangspunkt i erklærte politiske målsetninger om ikke bare å velte Taliban-regimet, men om å legge et grunnlag for økonomisk utvikling og demokratisk stabilitet i Afghanistan, har han utvilsomt et poeng. Den økte narkotikaproduksjonen og partnerskapet med kriminelle krigsherrer, som har mottatt millioner av dollar og euro, viser både manglende evne og moral. Den vestlige alliansen er diskreditert i den afghanske befolkningen. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

EUs rovfiske i Afrika

Neste sak

Rancière, kunst og politikk

Mer Tegneserie

Historien på sine skuldre

Den første russiske tegneserieromanen på norsk, Olga Lavrentjevas Survilo, er jordnær og ambisiøs. Familiehistorien fra Stalin-tiden er både en generasjonsroman og et oppgjør med nåtidens restituering av stålmannen.

Vill vest om kobbergruven

Skattejegere står mot urfolk i striden om gruvedrift i Oak Flat i den amerikanske delstaten Arizona. En ny bok skildrer apasjenes kamp mot et kynisk politisk spill. I potten ligger mye mer enn en neve dollar.

Tegneserier er ikke et teselskap

Knuste drømmer og forbudte bøker er hentet fram i kampen for demokrati. To nye selvbiografiske tegneserier skildrer 1980-tallets studentprotester i Kina og Sør-Korea.

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr til geriljakrig. Homogene, hvite grupper etablerer enklaver styrt av selvjustis. USA er på bristepunktet i nye spenningsserier.

0 kr 0