Mot tysk hegemoni i EU

Forhandlingene om EUs budsjett for 2014–2020 har splittet medlemslandene. Under målet om å redusere et budsjett som allerede er begrenset til en prosent av unionens BNP, står landene i nord mot landene i sør, som i solidaritetens navn krever større midler. Nok en gang leder Tyskland an i dansen. Et nytt hegemoni er i ferd med å oppstå i EU.

desember 2012

I lys av mottakerne – Kissinger, Begin, Obama – mente forfatteren Gabriel Garcia Marquez at Nobels fredspris burde hete Nobels krigspris. Årets utdeling er mindre krigersk, men ikke mindre åpen for satire. Heldige EU som har gjort seg fortjent til Nobels narsissistpris! Men Nobelkomiteen i Oslo kan fortsatt overgå seg selv. Neste år håper vi at komiteen gjør det eneste riktige, nemlig å gi prisen til seg selv.

Honnøren som det nå krangles om i Brussel og Strasbourg, er ikke desto mindre utvilsomt betimelig. I århundrets første år nådde Europas forfengelighet et foreløpig høydepunkt. I disse årene ljomet påstanden om at EU er et «paragon», et forbilde, for sosial og politisk utvikling for hele menneskeheten, ifølge formuleringen til den nylige avdøde Tony Judt som har blitt gjentatt av så mange andre bærebjelker for europeisk visdom. Siden 2009 har sønderrivning av euroområdet gitt sin egen brutale kommentar til denne strømmen av selvtilfredshet. Har den dermed forsvunnet? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal