Mot tysk hegemoni i EU

Forhandlingene om EUs budsjett for 2014–2020 har splittet medlemslandene. Under målet om å redusere et budsjett som allerede er begrenset til en prosent av unionens BNP, står landene i nord mot landene i sør, som i solidaritetens navn krever større midler. Nok en gang leder Tyskland an i dansen. Et nytt hegemoni er i ferd med å oppstå i EU.

I lys av mottakerne – Kissinger, Begin, Obama – mente forfatteren Gabriel Garcia Marquez at Nobels fredspris burde hete Nobels krigspris. Årets utdeling er mindre krigersk, men ikke mindre åpen for satire. Heldige EU som har gjort seg fortjent til Nobels narsissistpris! Men Nobelkomiteen i Oslo kan fortsatt overgå seg selv. Neste år håper vi at komiteen gjør det eneste riktige, nemlig å gi prisen til seg selv.

Honnøren som det nå krangles om i Brussel og Strasbourg, er ikke desto mindre utvilsomt betimelig. I århundrets første år nådde Europas forfengelighet et foreløpig høydepunkt. I disse årene ljomet påstanden om at EU er et «paragon», et forbilde, for sosial og politisk utvikling for hele menneskeheten, ifølge formuleringen til den nylige avdøde Tony Judt som har blitt gjentatt av så mange andre bærebjelker for europeisk visdom. Siden 2009 har sønderrivning av euroområdet gitt sin egen brutale kommentar til denne strømmen av selvtilfredshet. Har den dermed forsvunnet? (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

En afrikansk europeer

Neste sak

Atomkraftens partiske ordensmakt

Mer EU

Å selge Audi-er i Myanmar

For øyeblikket vrimler det med prosjekter om «verden etterpå», men de vil alle forbli like vidløftige som nytteløse så lenge de ikke angriper selve arkitekturen i EU.

Nytteløs Brexit

EUs knefall for USA er ingen overdrivelse. Det viser de europeiske regjeringenes reaksjon på USA «fredsplanen» for Israel-Palestina-konflikten.

Gülenistenes europeiske håp

Etter det mislykkede statskuppet i Tyrkia i 2016 har mange av Fethullah Gülens tilhengere flyktet til Europa, hvor den interne kampen om bevegelsens framtid nå pågår for fullt.

Hvem valgte Ursula von der Leyen?

Flere hundre millioner europeiske velgere har blitt ført bak lyset av en svart/hvitt-fortelling om at politikken i EU dreier seg om en politisk kamp mellom liberalere og populister.

Den europeiske papirhæren

Den franske regjeringen og EU presser på for mer privatisering i Frankrike, men alt tyder på kostnaden for fellesskapet ved konkurranseutsetting er langt høyere enn de forventede fordelene.

0 kr 0