Skalpellsafari i New Delhi

Tidligere dro folk fra utviklingsland til vestlige sykehus for å få medisinsk behandling. Med økende kostnader og lange sykehuskøer i USA og Europa har denne strømmen nå begynt å snu. Denne turismen er ikke bare etisk betenkelig så lenge mange innbyggere i mottakslandene mangler grunnleggende helsetjenester. Den bidrar også til spredning av nye resistente bakterier.

desember 2012

Når du ankommer New Delhis internasjonale lufthavn møter du et svært synlig skilt og en spesialskranke for å skipe de medisinske turistene raskt gjennom ankomsthallen. Motorveien til sykehuset Medanta, i drabantbyen Gurgaon utenfor New Delhi, er flunkende ny og flankeres av glisende kontorbygg som huser multinasjonale selskaper som Ray Ban, Ericsson, 3M, Toshiba og Deloitte. Motorveien alene framstår som en inkarnasjon av dagens indiske økonomi som i flere år har hatt en imponerende årlig vekst på 6–8 prosent.

På 1900-tallet kom det en jevn strøm av pasienter fra utviklingsland til vestlige sykehus for å få en avansert medisinsk behandling som ikke var tilgjengelig i hjemlandene. Nå har denne strømmen begynt å snu. Med skyhøye helsekostnader i USA, lange sykehuskøer i europeiske land og økt etterspørsel etter plastisk kirurgi, drar stadig flere vestlige pasienter til utviklingsland for en billig og rask behandling. Dette har skapt en ny, blomstrende industri verdt 45 milliarder euro verden over. I år vil mer enn 1,6 millioner amerikanere dra på «skalpellsafari» for å slippe skyhøye priser og årelange køer, rapporterer Deloitte Center for Health Solutions. Industrien vokser med enorme 35 prosent i året. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal