Uten hensyn til politisk risiko

I høst har Astrup Fearnley-museet møtt mye kritikk for sin nye hovedsponsor Lundin Petroleum. Oljeselskapet som er tungt inne på norsk sokkel, er kjent som en av verstingene i internasjonal oljebransje.

desember 2012

Lundin-konsernet eies av familien Lundin og har en anslått verdi på over 100 milliarder kroner. Konsernet ble strartet av Adolf H. Lundin (1932–2006). I 1972 fikk Lundin og hans partner nyss om et lovende oljefelt utenfor Qatar. For å omgå sin egen advokats motforestillinger mot smøring, veddet Adolf en million dollar med emiren av Qatar på at det kom til å regne neste dag. Da regnet ikke kom «var begge fornøyde» og Adolf hadde sikret seg sin første oljekonsesjon, ifølge hans autoriserte biografi Med olje i ådrorna och guld i blick. 1

Etter hvert utviklet Lundin en egen forretningsstrategi. De så etter potensielle olje- og mineralressurser i land hvor andre selskaper ikke ønsket å være, hvor de skaffet letekonsesjoner, gjerne gjennom små datterselskaper. Lundins etter hvert gode rykte for avkastning gjorde at funn fikk aksjekursene til å gå gjennom taket og dermed gikk selskapene ofte i pluss allerede før den ordinære driften var i gang. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal