Kunst Sponsing

Uten hensyn til politisk risiko

I høst har Astrup Fearnley-museet møtt mye kritikk for sin nye hovedsponsor Lundin Petroleum. Oljeselskapet som er tungt inne på norsk sokkel, er kjent som en av verstingene i internasjonal oljebransje.

Posted on

Lundin-konsernet eies av familien Lundin og har en anslått verdi på over 100 milliarder kroner. Konsernet ble strartet av Adolf H. Lundin (1932–2006). I 1972 fikk Lundin og hans partner nyss om et lovende oljefelt utenfor Qatar. For å omgå sin egen advokats motforestillinger mot smøring, veddet Adolf en million dollar med emiren av Qatar på at det kom til å regne neste dag. Da regnet ikke kom «var begge fornøyde» og Adolf hadde sikret seg sin første oljekonsesjon, ifølge hans autoriserte biografi Med olje i ådrorna och guld i blick. 1

Etter hvert utviklet Lundin en egen forretningsstrategi. De så etter potensielle olje- og mineralressurser i land hvor andre selskaper ikke ønsket å være, hvor de skaffet letekonsesjoner, gjerne gjennom små datterselskaper. Lundins etter hvert gode rykte for avkastning gjorde at funn fikk aksjekursene til å gå gjennom taket og dermed gikk selskapene ofte i pluss allerede før den ordinære driften var i gang. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver