Taus kamp om tiden


Den offisielle arbeidsuka har sunket kontinuerlig siden begynnelsen av den moderne epoken. Individuelt har vi mer fritid, men vi rives med i en infernalsk akselerasjon, som kortslutter ideen om at teknologien vil sikre alle en behagelig og bedagelig hverdag.

januar 2013

Den spanske økonomen og forfatteren Fernando Trías de
Bes vet godt at folk har liten tid til å lese bøkene hans. Derfor ga han for noen år siden ut en roman som både er kort og full av forkortelser.1
I romanen følger vi prøvelsene til en skikkelse kalt TC – tipo corriente, ordinær fyr. TC er ansatt i et multinasjonalt selskap der han har en viktig oppgave: Han har ansvar for å gjemme bort leverandørenes regninger, slik at de må sende dem på ny. Denne tidkrevende oppgaven, sammen med boliglånet på familiens leilighet, gir ham liten tid (T) til den hemmelige lidenskapen han har hatt siden barndommen:
studiet av rødhodet maur (rd mr).

En dag regner han seg, til stor skuffelse, fram til at det vil ta 35 år å før han er kvitt boliglånet og kan vie seg til sine kjære rd mr.
Han bestemmer seg for å si opp jobben og tjene seg rik. Så får han en genial idé.
Han vil selge det som hans samtidige, i likhet med ham, ønsker mest, nemlig T.
Han begynner med femminuttersflasker, som selges ut umiddelbart, så utvider han produktspekteret med totimersbokser. Hans kommersielle genialitet medfører sosiale og politiske rystelser han på ingen måte hadde forestilt seg. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal