Nettets herrer

Skal multinasjonale selskaper, USA eller brukerne forvalte internett? Amerikanske myndigheter og selskaper har tilnærmet monopol på forvaltningen av nettet. Nå reiser andre land seg mot USAs retorikk om «nettfrihet».

februar 2013

Like før jul ble internetts geopolitikk lagt for dagen. I begynnelsen av desember møttes de 193 medlemslandene i FN-organet Den internasjonale teleunion (ITU) for den tolvte verdenskonferansen om internasjonal telekommunikasjon i Dubai. På disse møtene smir diplomatene, med råd fra sektorens mektige industriherrer, avtaler for å fremme kommunikasjon via kabel og satellitt. Selv om de er lange og kjedelige, har disse møtene blitt stadig viktigere på grunn av den stadig mer sentrale rollen til kommunikasjonsnettverk i verdensøkonomiens daglige virke.

Hovedkontroversen på toppmøtet i Dubai dreide seg om internett: Skulle ITU få ansvaret med å overvåke det globale informasjonsnettverket, slik organisasjonen i over ti år har overvåket andre typer internasjonal kommunikasjon? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal