Nettets herrer

Skal multinasjonale selskaper, USA eller brukerne forvalte internett? Amerikanske myndigheter og selskaper har tilnærmet monopol på forvaltningen av nettet. Nå reiser andre land seg mot USAs retorikk om «nettfrihet».

Like før jul ble internetts geopolitikk lagt for dagen. I begynnelsen av desember møttes de 193 medlemslandene i FN-organet Den internasjonale teleunion (ITU) for den tolvte verdenskonferansen om internasjonal telekommunikasjon i Dubai. På disse møtene smir diplomatene, med råd fra sektorens mektige industriherrer, avtaler for å fremme kommunikasjon via kabel og satellitt. Selv om de er lange og kjedelige, har disse møtene blitt stadig viktigere på grunn av den stadig mer sentrale rollen til kommunikasjonsnettverk i verdensøkonomiens daglige virke.

Hovedkontroversen på toppmøtet i Dubai dreide seg om internett: Skulle ITU få ansvaret med å overvåke det globale informasjonsnettverket, slik organisasjonen i over ti år har overvåket andre typer internasjonal kommunikasjon? (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Makten og media

Neste sak

Hold religionene utenfor

Mer Digitalpolitikk

Fossile skylapper

Amazons Jeff Bezos lovet nylig ti milliarder dollar til kampen mot klimaendringene. Men Amazon er en av verstingene i en dataindustri som både hjelper oljeselskaper med å pumpe opp mer olje og selv forbruker enorme mengder ikke-fornybare ressurser.

Det private er politisk

Hver profil, hver «liker», hver tweet, hvert søk, hvert klikk heller en dråpe av salgbar informasjon ned i havet av nedkjølte servere som Amazon, Google og Microsoft har installert på hvert kontinent. Men persondataene kan få en annen skjebne.

Uberiseringen av verden

Teknologiselskapet Uber gjør bileiere til uformelle taxisjåfører. Dette har ikke bare skapt furore blant profesjonelle taxisjåfører: Navnet er nå blitt symbolet på koblingen mellom ny teknologi og et usikkert arbeidsliv.

Silicon Valley og sparepolitikken

Teknologi er løsningen på alle våre problemer, blir vi ofte fortalt, men denne ideen synes snarere å dekke over de sosiale og økonomiske konsekvensene av digitaliseringen av hverdagen.

0 kr 0