Nettets herrer

Skal multinasjonale selskaper, USA eller brukerne forvalte internett? Amerikanske myndigheter og selskaper har tilnærmet monopol på forvaltningen av nettet. Nå reiser andre land seg mot USAs retorikk om «nettfrihet».

Like før jul ble internetts geopolitikk lagt for dagen. I begynnelsen av desember møttes de 193 medlemslandene i FN-organet Den internasjonale teleunion (ITU) for den tolvte verdenskonferansen om internasjonal telekommunikasjon i Dubai. På disse møtene smir diplomatene, med råd fra sektorens mektige industriherrer, avtaler for å fremme kommunikasjon via kabel og satellitt. Selv om de er lange og kjedelige, har disse møtene blitt stadig viktigere på grunn av den stadig mer sentrale rollen til kommunikasjonsnettverk i verdensøkonomiens daglige virke.

Hovedkontroversen på toppmøtet i Dubai dreide seg om internett: Skulle ITU få ansvaret med å overvåke det globale informasjonsnettverket, slik organisasjonen i over ti år har overvåket andre typer internasjonal kommunikasjon? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Makten og media

Default thumbnail
Neste sak

Hold religionene utenfor

Andre saker om Digitalpolitikk

Fossile skylapper

Amazons Jeff Bezos lovet nylig ti milliarder dollar til kampen mot klimaendringene. Men Amazon er en

Det private er politisk

Hver profil, hver «liker», hver tweet, hvert søk, hvert klikk heller en dråpe av salgbar informasjon

Uberiseringen av verden

Teknologiselskapet Uber gjør bileiere til uformelle taxisjåfører. Dette har ikke bare skapt furore blant profesjonelle taxisjåfører:

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.