Krig til ingen nytte

Langt fra de store ordene om demokrati til Midtøsten har krigen i Irak bidratt til å svekke demokratiet og folkeretten globalt med sin fullstendig mislykkede plan om å få tilgang til noen av verdens største oljereserver.

mars 2013

Den 20. mars 2003 invaderte USA Irak og styrtet Saddam Husseins brutale regime. 15. desember 2011 erklærte USAs forsvarsminister Leon Panetta krigen for over og de siste amerikanske soldatene forlot landet tre dager senere. Hva skjedde i mellomtiden? Det de mange millionene som protesterte verden over i opptakten til invasjonen visste ville skje.

På tross av at amerikanerne har brukt 44 milliarder dollar på å gjenoppbygge landet er det lite som fungerer der i dag. Etter invasjonen og de påfølgende kampene med ulike opprørsgrupper trengte landet det meste – veier, rent vann, strøm, helsetjenester. Lite av dette har blitt ferdigstilt. Prestisjeprosjektene som skulle vinne hearts and minds, står igjen halvferdige som symboler på en skremmende blanding av ignoranse og inkompetanse. Men kanskje viktigst av alt mangler Irak et ordentlig fungerende politisk system (se artikkel side 14–15), som kan være i stand til å fordele oljeinntektene til å gjøre jobben amerikanerne aldri klarte. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal