Slik ble Chávez til Chávez

Fra fattige kår i utkanten av Venezuela klatret Chávez oppover rangstigen og endte opp med å endre Venezuela og Latin-Amerika radikalt. Ignacio Ramonet forteller Chávez' historie på bakgrunn av sine mange intervjuer med den avdøde statslederen.

«Til ham selv forandrer evigheten ham endelig».Hugo Chávez døde 5. mars, på toppen av sin politiske karriere. I øynene til vanlige latinamerikanere føyer han seg inn i den lille rekken av fattiges forsvarere: Emiliano Zapata, Che Guevara, Salvador Allende. Men til å begynne med var det ingenting som tydet på at han ville bli en legende.

Chávez kom til verden i en svært fattig familie i Venezuelas far west, i Sabaneta, en liten landsby i Llanos, de endeløse slettene som støter mot Andesfjellene. Da han ble født i 1954 var foreldrene ennå ikke 20 år. Som underbetalte vikarlærere i en bortgjemt landsby, måtte de overlate sine to første barn, Hugo og den eldre broren Adan, til farmoren. Rosa Inés oppdro dem til de ble femten. Hun var en intelligent og pedagogisk kvinne, full av kjærlighet og med en bemerkelsesverdig dømmekraft, og hadde avgjørende innflytelse på vesle Hugo. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0