Tegnet seg på terrorliste

Tittelen Army of God var nok til at amerikanske myndigheter mente dokumentartegneserien om Joseph Kony var hvitvasking av penger til terror, og konfiskerte forskuddet fra utgiveren.

mai 2013

Da krigsreporter David Axe reiste til Kongo for å spore opp Joseph Kony og hæren hans, LRA, så han ikke for seg at han selv skulle havne på terrorlisten. Boka Army of God er en interessant innføring i Kony og hans Lord’s Resistance Army, overgrepene mot sivilbefolkningen og den utilstrekkelige politiske håndteringen av terroren.

Tittelen var imidlertid nok til at amerikanske myndigheter grep inn. I en pressemelding med overskriften «My New Graphic Novel is a… Terrorist Organization?» forteller Axe hvordan Office of Foreign Assets Control (OFAC) konfiskerte forskuddet fra forlaget til tegneren Tim Hamilton. Da Hamiltons agent undersøkte med banken fikk han vite at pengene var holdt tilbake av føderale bankmyndigheter, som mente det var mistanke om at prosjektet hvitvasket penger for terror.

Man skulle tro at tittelen alene ikke var nok til å få myndighetene til å gripe inn, at de først ville undersøke boka og se at den opplagt ikke er del av noen terroroperasjon. Det ble altså ikke gjort. Selv da Hamilton og hans agent engasjerte advokat for å klare opp i saken, ble ikke pengene frigitt. Rettighetsorganisasjonen The Comic Book Legal Defense Fund har også involvert seg i saken. Per dags dato er det ikke offentlig bekreftet at pengene er overført eller at saken er avsluttet. Prosessen blir ikke mindre tragikomisk av at Hamiltons forrige store prosjekt var tegneserieversjonen av ytringsfrihetsklassikeren Fahrenheit 451.2Jakten på Kony

At tittelen Army of God i seg selv var nok til at myndighetene grep inn, etterlater liten tvil om at amerikanerne faktisk ønsker å stanse Joseph Kony. Bevisstheten om overgrepene hans eksploderte i fjor med nettfenomenet «Kony 2012», en video fra organisasjonen The Invisible Children. To år tidligere hadde Obama signert en forpliktelse om å avvæpne LRA og dermed å utvikle en strategi for å beseire Kony.

Over to tiår etter at Kony måtte trekke seg ut av Uganda, terroriserer han fortsatt Sentral-Afrika. Axe referer anslag på at LRA har drept over 12 000 mennesker og bortført 50 000. Men Kony er isolert, og hæren hans redusert til trolig bare noen få hundre personer. LRA har ikke lenger noen synlig politisk misjon, som de hadde i starten i Uganda. De er mest å regne som omflakkende kriminelle med egen overlevelse som eneste mål.

Kony er særlig beryktet for barnesoldatene og for å bruke voldtekt som våpen. Boka skildrer godt jakten på Kony, både på politisk nivå med Hillary Clinton som en sentral aktør og flere militære offensiver. Det er også et interessant kapittel om kontroversene rundt videoen «Kony 2012». Mest er boka likevel historien om feilslåtte strategier og at ønsket om å bekjempe Kony ikke har vært sterkt nok, verken hos det internasjonale samfunnet eller hos regionale og nasjonale myndigheter.

Boka er episodisk fortalt, med ulike personers historier om LRAs framferd. Et eget kapittel beskriver Konys bakgrunn og oppbyggingen av LRA. Axe gir ikke noe fullgodt svar på hvorfor Kony dreper og terroriserer, men får med mange ofre fram brutalitetens hva og hvordan. Tegneren Hamilton beskriver hendelsene troverdig med en realistisk strek i svart/hvitt. Portretteringen av de sentrale personene, fra Clinton til Kony, er presis uten å være fotografisk stiv. Enkelte sekvenser er tegnet mer ekspressivt og understreker brutaliteten i overgrepene.Guttene fra Sudan

På 90-tallet støttet de islamske myndighetene i Sudan Kony og LRA, som ledd i sin kamp mot kristne separatister. Tegneserien Echoes of the Lost Boys of Sudan er en dokumentar om fire flyktninger fra borgerkrigen. Guttene rømte fra ulike landsbyer i det sørlige Sudan, før de møttes i den enorme flyktningleiren Kakuma i Kenya. I dag bor de i USA.

Hver og en har de åpenbart en sterk historie om livskraft på tvers av overgrep og umenneskelige prøvelser. Det makter boka bare i liten grad å formidle. Tegningene er for skjematiske, dramaturgien for oppskriftsmessig og teksten omstendelig. Boka framstår mer som en illustrert lærebok om hendelsene enn en genuin iscenesettelse. Lest opp mot Army of God framstår Echoes of the Lost Boys of Sudan ikke bare som tradisjonell, men også skammelig kjedelig.

© norske LMD


David Axe og Tim Hamilton, Army of God,
PublicAffairs, 2013. 112 sider.

James Disco, Susan Clark og Niki Singleton,
Echoes of the Lost Boys of Sudan,
Brown Books Publishing Group, 2011. 128 sider.
Fotnoter:
1 «My New Graphic Novel is a … Terrorist Organization?», pressemelding, 20. desember 2012, www.warisboring.com.

2 Ray Bradbury og Tim Hamilton, Fahrenheit 451, Hill & Wang, New York, 2009. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal