Sentralasiatisk postnasjonalisme

To norske studenter har ansvar for den sentralasiatiske paviljongen på Venezia-biennalen i år. De ønsker seg hinsides velkjente fellesskapsmodeller, med et postnasjonalt perspektiv, der geopolitiske og sosiale problemstillinger er løsrevet fra produksjonen av ideen om det nasjonale.

Den tyske politiske filosofen Carl Schmitt antyder i Begrepet om det politiske at jo mer man fjerner seg fra realpolitikken, jo mer man gir skinn av å være objektiv, dess lenger trenger man inn i løgnen. Grunnen er naturligvis at det verken er noe objektivt eller nøytralt med politisk filosofi, aller minst når den utgir seg for å være det. Det er heller ikke noe nøytralt eller objektivt ved en nasjon og det den oppfatter som særegent ved seg selv. Spesielt ikke i måten man idealiserer det nasjonale på et sted som Veneziabiennalen. Dette var det første jeg tenkte da jeg hørte om den «sentralasiatiske» paviljongen: En pussig idé å lansere i en sammenheng hvor nasjonalitet og indirekte reklamekampanjer for nasjonens fortreffelighet er så definerende, og har vært det i over hundre år. Benedict Anderson uttrykker ideen om nasjonen presist i boka Imagined Communities der han beskriver biennalen som en symbolsk projeksjon, en fetisjering av visse særtrekk som ligger nærmere det hellige enn den sanne hammen en nasjon insisterer på at den ikler seg.

Men altså: en sentralasiatisk – og dermed en transnasjonal – paviljong. En uvant størrelse på et sted hvor mediet er nasjonen og dens forestillingsmessige avleggere. Har den sentralasiatiske paviljongen beveget seg inn i et kosmopolitisk eller postnasjonalt territorium? (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Amerikansk perestrojka

Neste sak

De eldres rike

Mer Kunst

Den kloge narrer den teatralske

Frida Kahlo og Maverick Modigliani er to vidt forskellige bud på et kunstnerportræt. Den ene konventionel og klog, den anden visuelt ambitiøs, men også rigeligt teatralsk og insisterende.

Håpets plakater

Fra slutten av 1800-tallet fornyet radikale kunstnere tresnittet. Verkene deres fordømte den sosiale volden og viste omveltningene i samtiden og nazismens framvekst.

Revolusjonen ifølge Chagall

Kunstrevolusjonen etter 1917 blir oftere forbundet med Kasimir Malevitsj enn Marc Chagall. Chagall bidro imidlertid også med en kunstskole hvor avantgarden møtte folket.

Hvem eier rettighetene til historisk lidelse?

Et maleri av Emmett Till, en svart tenåring fra Chicago som ble drept i 1955, har fått rasismebeskyldninger til å hagle på begge sider av Atlanteren. Striden dreier seg imidlertid ikke om rasistisk kunst, men om hvem som skal få profittere på antirasismen.

Innsiden ut, utsiden inn

Rachel Whiteread begynte med å legge hverdagsgjenstander i støpeformene og lage skulpturer av det «negative rommet» inni eller rundt dem. Siden har hun lagd monumentale avstøpninger av tomrommene i hele hus. I disse dager vises en retrospektiv utstilling av verkene hennes på Tate Britain.

0 kr 0