Skønheden er ikke ensom

I SUB ROSA forsøger den danske forfatter Mikkel Thykier at gentænke litteraturens arv som kritisk praksis. Etter en gradvis tilbagetrækning fra de litterære kredsløb siden 2004 viser han her sit forsvar for en position der er i stand til at håndtere ensomheden uden at falde tilbage på en allerede genkendelig identitet.

«Det virker naivt at forestille sig, at der er en eftertid, der med nødvendighed vil (gen)opdage en svunden fortids bedste litteratur,» skriver den danske forfatter Mikkel Thykier i sin bog Over for en ny virkelighed.Den kollektive hukommelse er nu reduceret til to år. Dette er grænsen for hvornår Gyldendal forlag, og med dem de fleste andre, brænder deres restlager.

I en situation hvor omtale af og kritisk refleksion rundt ny litteratur er barberet ned til et minimum, og med de små forlag der skal føre litteraturen videre, har vi nået en situation, hvor enhver udgivelse der forsøger at omskrive forestillinger om fortiden, at åbne en uset mulighed i verden, er en fortid og en virkelighed, der har lukket sig bag os. «Litteraturen vil holde op med at være noget, der skal værnes om og tages vare på, en genstand, der musealt indplaceres blandt alle kulturens genstande. Den må i stedet opfattes som en begivenhed: Noget der kortvarigt dukker op, glimter og forsvinder i samme øjeblik,» skriver Thykier. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0