«Jeg, Bolivias president, ble holdt mot min vilje i Europa»

Edward Snowdens avsløringer av USAs nettovervåkning har vekket kraftige reaksjoner fra europeiske ledere. Men de hadde ingenting imot å stanse flyet til Evo Morales på grunn av mistanke om at Snowden var om bord. Her er Morales' egen beretning om hva som skjedde.

2. juli skjedde en av de mest kuriøse hendelsene i folkerettens historie: Presidentflyet til den flernasjonale staten Bolivia ble nektet å fly over fransk, spansk, italiensk og portugisisk territorium, så ble jeg holdt innesperret på flyplassen i Wien i 14 timer. Dette angrepet mot medlemmer av en offisiell delegasjon, utført av antatt demokratiske og lovlydige stater, vekker fortsatt indignasjon flere uker senere. Samtidig flommer det over av fordømmelser fra borgere, sosiale organisasjoner, internasjonale organer og regjeringer verden over.

Hva skjedde? Jeg var i Moskva. Like før et møte med president Vladimir Putin varslet en assistent meg om tekniske problemer: Vi kunne dra til Portugal som planlagt. Men da min samtale med den russiske presidenten var over, var det allerede blitt klart at problemet på ingen måte var teknisk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

USAs glemte strid om personvern

Default thumbnail
Neste sak

Demokratiets kiste

Andre saker om Overvåking

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.