«Jeg, Bolivias president, ble holdt mot min vilje i Europa»

Edward Snowdens avsløringer av USAs nettovervåkning har vekket kraftige reaksjoner fra europeiske ledere. Men de hadde ingenting imot å stanse flyet til Evo Morales på grunn av mistanke om at Snowden var om bord. Her er Morales' egen beretning om hva som skjedde.

2. juli skjedde en av de mest kuriøse hendelsene i folkerettens historie: Presidentflyet til den flernasjonale staten Bolivia ble nektet å fly over fransk, spansk, italiensk og portugisisk territorium, så ble jeg holdt innesperret på flyplassen i Wien i 14 timer. Dette angrepet mot medlemmer av en offisiell delegasjon, utført av antatt demokratiske og lovlydige stater, vekker fortsatt indignasjon flere uker senere. Samtidig flommer det over av fordømmelser fra borgere, sosiale organisasjoner, internasjonale organer og regjeringer verden over.

Hva skjedde? Jeg var i Moskva. Like før et møte med president Vladimir Putin varslet en assistent meg om tekniske problemer: Vi kunne dra til Portugal som planlagt. Men da min samtale med den russiske presidenten var over, var det allerede blitt klart at problemet på ingen måte var teknisk. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

USAs glemte strid om personvern

Neste sak

Demokratiets kiste

Mer Overvåking

Sikkerhet som helsetiltak

Uten noen kur mot koronaviruset har myndigheter verden over innført tiltak som behandler alle som mulige smittebærere, det vil si som en trussel. Det har gjort pandemien til en potensiell gullgruve for de private datagigantene.

Sikkerhet ødelegger demokratiet

Sikkerhetsbesettelsen har vært en politisk prioritet i over førti år med skiftende påskudd, men målet er det samme, nemlig å styre befolkningene. Sikkerhetsbesettelsen vitner om en så stor endring i forståelsen av det politiske at man har all grunn til å spørre om samfunnene vi lever i fortsatt kan ses på som politiske samfunn.

Israel spionerer på Europas e-poster og telefonsamtaler

Under dekke av å bekjempe terror har flere land bygd ut systemer for å overvåke internasjonal telekommunikasjon. Det største og mest kjente systemet er det amerikansk-britiske Echelon. Men den israelske lyttestasjonen Urim, etter all sannsynlighet verdens største, viser at Israel også har ørene på stilk.

– Kriminaliserer protest

Terrorlovene i Vesten blir stadig mer drakoniske. Etter 11. september har det tilsynelatende blitt legitimt å tilsidesette sivile rettigheter i terrorbekjempelsens navn. Et nytt amerikansk lovforslag utvider nå med radikalt definisjonen av terrorisme. Sivil ulydighet og andre politisk uttrykk kan fra nå av bli straffet som terrorisme i USA.

Storebror krever alltid mer

Kontrollsamfunnet tar stadig nye veier. For tiden innfører flere land DNA-testing av innvandrere, og kravene om sentraliserte DNA-arkiv øker. I de siste hundre årene har biometri blitt en stadig større del av våre liv. Hva vil den mulighetene molekylærbiologien lover gjøre med våre liv de neste hundre årene?

0 kr 0