Strategi for gjenerobring

Sjokket etter finanskrisen synes ikke å ha rystet nyliberalismen særlig lenge. Med mindre man forventer at spontane opprør skal skape et generelt motsvar, hvilke prioriteringer og metoder bør man velge for å endre situasjonen?

Landet krever modig, vedvarende eksperimentering. Det er sunn fornuft å prøve ut en metode: Hvis den feiler, innrøm det ærlig og prøv en annen. Men framfor alt, prøv noe nytt.
Franklin Roosevelt, 22. mai 1932

Fem år har gått siden Lehman Brothers gikk konkurs 15. september 2008. Kapitalismens legitimitet som en måte å organisere samfunnet på er skadeskutt, dens løfter om velstand, sosial mobilitet og demokrati lurer ingen lenger. Men ingen store endringer har inntruffet. Systemet blir stadig trukket i tvil uten at det svekkes. Prisen på kapitalismens nederlag har i tillegg vært fjerning av en del av de sosiale framskrittene man har klart å tvinge ut av den. «Frimarkedsfundamentalistene har tatt feil om så å si alt, likevel dominerer de nå politikken mer enn noensinne,» konstaterte den amerikanske økonomen Paul Krugman for snart tre år siden. Kort fortalt, systemet holder stand, selv på autopilot. Dette er ikke akkurat et kompliment til motstanderne. Hva har skjedd? Og hva må gjøres? (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Tullejobbene

Neste sak

Domstol for demokrati

Mer Politikk

Galskapen i kjøttet

Covid-19 har igjen skapt bevissthet om hvordan patogener kan smitte fra dyr til mennesker. Forrige gang var for 25 år siden, da kugalskap utløste full panikk i Storbritannia og rettet søkelyset mot farene ved industrielt landbruk. Fortsatt er det usikkert om flere vil dø av den langsomme sykdommen.

To verdener for bøndene i Bretagne

Presset av høye produksjonskrav stiger selvmordstallene blant franske bønder. Samtidig har noen bønder suksess med småskala økologisk produksjon, kortreist mat og direktesalg.

Etter pandemien

Åpenbart må fossil energi skrotes for å unngå en løpsk global oppvarming, men miljøkrisen krever noe annet enn bare en grønn New Deal.

Natta vi tapte

I hundrevis, sannsynligvis tusenvis, av år sov de fleste mennesker i to bolker med et våkent intervall imellom.

0 kr 0