Strategi for gjenerobring

Sjokket etter finanskrisen synes ikke å ha rystet nyliberalismen særlig lenge. Med mindre man forventer at spontane opprør skal skape et generelt motsvar, hvilke prioriteringer og metoder bør man velge for å endre situasjonen?

Landet krever modig, vedvarende eksperimentering. Det er sunn fornuft å prøve ut en metode: Hvis den feiler, innrøm det ærlig og prøv en annen. Men framfor alt, prøv noe nytt.
Franklin Roosevelt, 22. mai 1932

Fem år har gått siden Lehman Brothers gikk konkurs 15. september 2008. Kapitalismens legitimitet som en måte å organisere samfunnet på er skadeskutt, dens løfter om velstand, sosial mobilitet og demokrati lurer ingen lenger. Men ingen store endringer har inntruffet. Systemet blir stadig trukket i tvil uten at det svekkes. Prisen på kapitalismens nederlag har i tillegg vært fjerning av en del av de sosiale framskrittene man har klart å tvinge ut av den. «Frimarkedsfundamentalistene har tatt feil om så å si alt, likevel dominerer de nå politikken mer enn noensinne,» konstaterte den amerikanske økonomen Paul Krugman for snart tre år siden. Kort fortalt, systemet holder stand, selv på autopilot. Dette er ikke akkurat et kompliment til motstanderne. Hva har skjedd? Og hva må gjøres? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Tullejobbene

Default thumbnail
Neste sak

Domstol for demokrati

Andre saker om Politikk

Med føttene i flammene

Black Lives Matter har gitt en sårt tiltrengt vitamininnsprøytning til den amerikanske venstresiden, mener historikeren Mike

Bolivias døende breer

Verdens isbreer trekker seg tilbake. I de bolivianske Andesfjellene har bresmeltingen skutt fart de siste tretti

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Saudi-Arabias andre olje

Koronapandemien har tvunget Saudi-Arabia til å avlyse årets pilegrimsferd til Mekka, og med det inntekter på

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.