Fristed for gruvegiganter

Tre fjerdedeler av verdens gruveselskaper er registrert i Canada. Ikke uten grunn, for Toronto er et juridisk paradis for verdens gruvegiganter. Her får de full diskresjon, store skattefordeler og diplomatisk beskyttelse mot rettsforfølgelse for korrupsjon, vold og miljøødeleggelser i andre deler av verden.

«Generelt sett kommer store deler av risikokapitalen i internasjonal gruveindustri fra Canada,» sier René Nollevaux, en belgisk ingeniør som driver en kobbergruve i den kongolesiske provinsen Katanga, i dokumentarfilmen Katanga Business. 75 prosent av verdens gruveselskaper har valgt å registrere seg i Canada og 60 prosent av de børsnoterte selskapene befinner seg på Toronto Stock Exchange (TSX). Fra 2007 til 2011 hentet gruvesektoren inn 220 milliarder kanadiske dollar i form av investering i aksjer, over en tredjedel av verdens gruveaksjer. Toronto-børsen ligger dermed langt foran sin nærmeste konkurrent, London Stock Exchange (LSE). I 2011 administrerte TSX 90 prosent av aksjene verdens gruveselskaper utstedte.2

Denne bragden, som den føderale regjeringen kaller en «motor for kanadisk velstand»,3 tilsmusser det trivelige inntrykket Canada i flere tiår har forsøkt å gi av seg selv som en fredelig avkrok hvor man mest er opptatt av menneskehetens beste. Verden over jobber offentlige kommisjoner, rettsinstanser, FN-panel, uavhengige observatører og kritiske journalister med å avdekke lovbruddene og forbrytelsene begått eller støttet av gruveselskaper registrert i Canada. Lista er nesten endeløs: Korrupsjon, skatteunndragelse, systematisk plyndring, massiv forurensing, helseskader, brutale ekspropriasjoner, drap på demonstranter, medvirkning til voldtekt eller mord på motstandere av gruveprosjekter, juridisk knebling av protester, kriminalisering av politisk motstand, våpensmugling. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Katalanernes motstridende forhåpninger

Neste sak

Vi mistet nesten Detroit

Mer Canada

Kanadisk føydalisme

I New Brunswick trykkes avisene av Irving-familien, som også bygger husene i provinsen, produserer maten på familiekonsernets gårder, og frakter den i lastebiler som kjører på konsernets bensin.

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men veien er ennå lang før handelsmodellen fra 90-tallet er en saga blott.

Skuffende reforhandling

Etter 14 måneder med en tidvis bitter dialog ble United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) signert 1. oktober. Til de fire involverte ledernes store lettelse.

Sjarmørens skyggesider

Justin Trudeau ser og høres progressiv ut, spesielt i en stadig mer reaksjonær og nasjonalistisk tid. Men skinnet kan bedra.

Studentvår i Quebec

22. mai ble Montreals gater fylt av demonstranter. Ettårsdagen for studentprotestene mot økning i skolepenger mobiliserer utover universitetene med krav om tilgang til utdanning og forsvar av grunnleggende rettigheter. Særlig etter at Jean Charests regjering innførte en lov mot retten til å demonstrere.

0 kr 0