Fristed for gruvegiganter

Tre fjerdedeler av verdens gruveselskaper er registrert i Canada. Ikke uten grunn, for Toronto er et juridisk paradis for verdens gruvegiganter. Her får de full diskresjon, store skattefordeler og diplomatisk beskyttelse mot rettsforfølgelse for korrupsjon, vold og miljøødeleggelser i andre deler av verden.

«Generelt sett kommer store deler av risikokapitalen i internasjonal gruveindustri fra Canada,» sier René Nollevaux, en belgisk ingeniør som driver en kobbergruve i den kongolesiske provinsen Katanga, i dokumentarfilmen Katanga Business. 75 prosent av verdens gruveselskaper har valgt å registrere seg i Canada og 60 prosent av de børsnoterte selskapene befinner seg på Toronto Stock Exchange (TSX). Fra 2007 til 2011 hentet gruvesektoren inn 220 milliarder kanadiske dollar i form av investering i aksjer, over en tredjedel av verdens gruveaksjer. Toronto-børsen ligger dermed langt foran sin nærmeste konkurrent, London Stock Exchange (LSE). I 2011 administrerte TSX 90 prosent av aksjene verdens gruveselskaper utstedte.2

Denne bragden, som den føderale regjeringen kaller en «motor for kanadisk velstand»,3 tilsmusser det trivelige inntrykket Canada i flere tiår har forsøkt å gi av seg selv som en fredelig avkrok hvor man mest er opptatt av menneskehetens beste. Verden over jobber offentlige kommisjoner, rettsinstanser, FN-panel, uavhengige observatører og kritiske journalister med å avdekke lovbruddene og forbrytelsene begått eller støttet av gruveselskaper registrert i Canada. Lista er nesten endeløs: Korrupsjon, skatteunndragelse, systematisk plyndring, massiv forurensing, helseskader, brutale ekspropriasjoner, drap på demonstranter, medvirkning til voldtekt eller mord på motstandere av gruveprosjekter, juridisk knebling av protester, kriminalisering av politisk motstand, våpensmugling. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Katalanernes motstridende forhåpninger

Default thumbnail
Neste sak

Vi mistet nesten Detroit

Andre saker om Canada

Kanadisk føydalisme

I New Brunswick trykkes avisene av Irving-familien, som også bygger husene i provinsen, produserer maten på

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men veien er ennå lang

Skuffende reforhandling

Etter 14 måneder med en tidvis bitter dialog ble United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) signert 1. oktober. Til

Studentvår i Quebec

22. mai ble Montreals gater fylt av demonstranter. Ettårsdagen for studentprotestene mot økning i skolepenger mobiliserer

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.