Syrias trofaste venn

Helt siden revolusjonen i 1979 har Iran støttet Syria, på tross av store religiøse og politiske forskjeller. Med en stadig mer brutal borgerkrig og en ny president i Teheran løper tiden ut for alliansen. Ledende skikkelser i Iran snakker nå åpent om et Syria uten Bashar al-Assad.

I 1978 bestemte ayatollah Khomeini seg for å forlate irakiske Nadjaf, hvor han hadde vært i eksil siden 1964, for å unnslippe presset fra Saddam Husseins baath-regime. Enkelte av hans nærmeste anbefalte ham å dra til Syria, som også var styrt av et baath-parti, men en gren som definitivt var fiendtlig innstilt til den irakiske statslederen. Ayatollahen valgte til slutt Frankrike. På tross av mistroen ble Assad-familiens Syria en strategisk alliert av den islamske republikken ayatollahen etablerte året etter i Iran. I tretti år trakk de begge fordel av dette militært og økonomisk.

Flere elementer bidro til denne alliansen. Etter Camp David-avtalen mellom Anwar Sadat og Menachem Begin i 1978 og freden mellom Israel og Egypt, måtte Hafez al-Assad finne en erstatning for Egypt. Syria ble etter hvert en unnværlig alliert for Iran. Landet fordømte blant annet den irakiske invasjonen i september 1980, i motsetning til de arabiske monarkiene i Persiabukta. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

En virkelig trussel mot Europa

Default thumbnail
Neste sak

Den røde streken

Andre saker om Iran

Default thumbnail

På krigsstien

I valgkampen gikk Donald Trump imot regimeendringspolitikken, det vil si amerikanske angrepskriger.

0 kr 0