Ulli Lust og tegneseriemanifestet

Målt etter antall utgivelser i Tyskland, er det nå flere tyske tegneserieskapere som oversettes og utgis i andre land enn tyske forfattere. Oppsvinget er mindre knyttet til Berlinmurens fall og gjenforeningen enn et uttrykk for internasjonale strømninger. Sentralt her er Ulli Lust, en av tegneserieverdenens stjerner.

«Tegneserier er kunst. Det må nå også kulturpolitikken ta opp i seg.» Das Comic Manifest

Litteraturfestivalen i Berlin denne høsten mønstret ikke bare et eget tegneserieprogram og utstilling med serier fra den tyske hovedstaden. Festivaldirektør Ulrich Schreiber tok også initiativ til et opprop for serieskapere, journalister, forlagsfolk og akademikere, kalt «Das Comic Manifest». Foruten å fastslå tegneserien som kunstart, reiser manifestet krav om en offentlig støtteordning og at det etableres et nasjonalt tegneseriesenter. Blant de sentrale serieskaperne som har signert er Anke Feuchtenberger, Birgit Weyhe, Mawil, Martin tom Dieck og Ulli Lust. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Lampedusa

Neste sak

En tid for ingenting

Mer Tegneserie

Historien på sine skuldre

Den første russiske tegneserieromanen på norsk, Olga Lavrentjevas Survilo, er jordnær og ambisiøs. Familiehistorien fra Stalin-tiden er både en generasjonsroman og et oppgjør med nåtidens restituering av stålmannen.

Vill vest om kobbergruven

Skattejegere står mot urfolk i striden om gruvedrift i Oak Flat i den amerikanske delstaten Arizona. En ny bok skildrer apasjenes kamp mot et kynisk politisk spill. I potten ligger mye mer enn en neve dollar.

Tegneserier er ikke et teselskap

Knuste drømmer og forbudte bøker er hentet fram i kampen for demokrati. To nye selvbiografiske tegneserier skildrer 1980-tallets studentprotester i Kina og Sør-Korea.

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr til geriljakrig. Homogene, hvite grupper etablerer enklaver styrt av selvjustis. USA er på bristepunktet i nye spenningsserier.

0 kr 0