Underernært afghansk helsevesen

I løpet av 2014 skal de amerikanske styrkene trekkes ut av Afghanistan. De vil forlate et land i ruiner og ekstrem fattigdom. Helsevesenet er verre stilt enn noensinne, på tross av milliarder i bistand.

En liten, overlesset japansk lastebil stopper hundre meter fra de første provisoriske skurene. Det er sent på våren. En mild støvete vind blåser over Gul Butta-sletta utenfor Kabul, så folkene her må dekke til ansiktene. Lastebilen har knapt stanset før passasjerene hopper av. Lasteplanet er fylt opp av kveg. Kvinnene dytter ut et titalls okser og kyr som de binder til solide jernstenger de plantet i bakken da de gikk av.

Fire jogi-familier er ute på reise. I fire timer har de sittet sammenklemt på toppen av lastebilen for å komme hit til teltleirene rundt den afghanske hovedstaden. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har kartlagt rundt femti slike Kabul Informal Settlements (KIS) med en samlet befolkning på 35 000. Det er nå mer enn 450 000 internt fordrevne i Afghanistan og 75 prosent av befolkningen har blitt tvunget til å flytte minst en gang, ifølge UNHCR. Det har ført til uformelle bosetninger utenfor landets største byer: I tillegg til Kabul har Herat sine «HIS» og Mazar-e Sharif sine «MIS». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0