Underernært afghansk helsevesen

I løpet av 2014 skal de amerikanske styrkene trekkes ut av Afghanistan. De vil forlate et land i ruiner og ekstrem fattigdom. Helsevesenet er verre stilt enn noensinne, på tross av milliarder i bistand.

En liten, overlesset japansk lastebil stopper hundre meter fra de første provisoriske skurene. Det er sent på våren. En mild støvete vind blåser over Gul Butta-sletta utenfor Kabul, så folkene her må dekke til ansiktene. Lastebilen har knapt stanset før passasjerene hopper av. Lasteplanet er fylt opp av kveg. Kvinnene dytter ut et titalls okser og kyr som de binder til solide jernstenger de plantet i bakken da de gikk av.

Fire jogi-familier er ute på reise. I fire timer har de sittet sammenklemt på toppen av lastebilen for å komme hit til teltleirene rundt den afghanske hovedstaden. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har kartlagt rundt femti slike Kabul Informal Settlements (KIS) med en samlet befolkning på 35 000. Det er nå mer enn 450 000 internt fordrevne i Afghanistan og 75 prosent av befolkningen har blitt tvunget til å flytte minst en gang, ifølge UNHCR. Det har ført til uformelle bosetninger utenfor landets største byer: I tillegg til Kabul har Herat sine «HIS» og Mazar-e Sharif sine «MIS». (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Lanseringsartisten

Neste sak

Reklamerevolusjonen

Mer Afghanistan

Fredsavtale uten fred

Etter en snart tjue år lang krig vil USA trekke sine siste styrker ut av Afghanistan. Men avtalen som ble inngått med Taliban i slutten av februar er alt annet enn en fredsavtale.

Tre dager som endret Afghanistans skjebne

Etter snart tjue år og flere titalls tusen døde kan en politisk og diplomatisk løsning endelig skimtes, etter at Trump plutselig lovet å trekke ut de amerikanske styrkene. Men Russland har også en finger med i spillet.

Ideologi med strøm

De vestlige styrkene skal trekkes ut av Afghanistan i 2014. Situasjonen i landet virker ikke bedre nå enn da Sovjetunionen erkjente nederlaget og trakk seg ut for 23 år siden. Da som nå var krigen ikke bare en konflikt mellom et folk og en invasjonshær, men også mellom by og land, modernisering og tradisjon.

Bankskandalen i Kabul

Kabul Bank var en av få suksesser i gjenoppbyggingen av Afghanistan. Helt til sentralbanksjefen avslørte den største svindelen i moderne finanshistorie. Innen tre år skal de amerikanske troppene trekkes ut.

Vestlige midler finansierer Taliban

Mens afghanerne forbereder seg på et nytt parlamentsvalg og Wikileaks offentliggjør enda flere hemmeligstemplede dokumenter om den mislykkede krigføringen, har den amerikanske kongressen bevilget nye 59 milliarder dollar til krigen. Større deler av disse midlene kan raskt finne veien til Talibans lommer, i likhet med midlene vestlige land gir til gjenoppbygging av landet.

0 kr 0