Falskt mot, sann nasjonalisme

Mislykket abenomics i Japan. Statsminister Shinzo Abe ble hyllet da han satte i gang seddelpressen for å få fart på økonomien. Endelig en statsleder som våget å trosse kuttdoktrinen! Men etter hvert har det blitt tydelig hvor pengene havnet, mens veksten så langt har uteblitt.

januar 2014
Foto: Ogiyoshisan, Wikimedia Commons

Etter den knusende seieren til Det liberaldemokratiske parti (LDP) i senatorvalget i juli, fikk statsminister Shinzo Abe flertall i begge kamrene. Abe-regjeringen har siden den kom til makten 28. desember 2012 flagget sin vilje til å skape ny økonomisk vekst i et land som har hatt deflasjon helt siden krisen i 1997, og blitt hardt prøvet av jordskjelvet og ulykken ved atomkraftverket i Fukushima i mars 2011. Mediene kaller regjeringens plan for «abenomics» – etter «reaganomics», nyliberalismens første periode i USA under Ronald Reagan på 80-tallet.

Regjeringen hevdet den ville få slutt på deflasjonen med tre tiltak: økt likviditet, det vil si å la seddelpressen gå, for å få en inflasjon på to prosent innen to år (vi er her langt fra Europas irrasjonelle frykt for den minste antydning til økt inflasjon); økte offentlige investeringer; samt en vekststrategi basert på eksport, privatisering og avregulering av arbeidsmarke-det. Hva er resultatet et år senere? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal