Foto: Ogiyoshisan, Wikimedia Commons
Japan Abenomics

Falskt mot, sann nasjonalisme

Mislykket abenomics i Japan. Statsminister Shinzo Abe ble hyllet da han satte i gang seddelpressen for å få fart på økonomien. Endelig en statsleder som våget å trosse kuttdoktrinen! Men etter hvert har det blitt tydelig hvor pengene havnet, mens veksten så langt har uteblitt.

Posted on

Etter den knusende seieren til Det liberaldemokratiske parti (LDP) i senatorvalget i juli, fikk statsminister Shinzo Abe flertall i begge kamrene. Abe-regjeringen har siden den kom til makten 28. desember 2012 flagget sin vilje til å skape ny økonomisk vekst i et land som har hatt deflasjon helt siden krisen i 1997, og blitt hardt prøvet av jordskjelvet og ulykken ved atomkraftverket i Fukushima i mars 2011. Mediene kaller regjeringens plan for «abenomics» – etter «reaganomics», nyliberalismens første periode i USA under Ronald Reagan på 80-tallet.

Regjeringen hevdet den ville få slutt på deflasjonen med tre tiltak: økt likviditet, det vil si å la seddelpressen gå, for å få en inflasjon på to prosent innen to år (vi er her langt fra Europas irrasjonelle frykt for den minste antydning til økt inflasjon); økte offentlige investeringer; samt en vekststrategi basert på eksport, privatisering og avregulering av arbeidsmarke-det. Hva er resultatet et år senere? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver