Det begynte så bra

Mindre enn tre år etter Sør-Sudans uavhengighet brøt det ut borgerkrig. 23. januar inngikk partene en våpenhvile og innledet fredssamtaler. Men fortsatt pågår det kamper. Konflikten er i all hovedsak ikke etnisk, slik det ofte hevdes, men drevet fram av lokale eliter og en slu regjering i Khartoum.

februar 2014

Den 15. desember var det en intens skuddveksling i presidentgardens hovedkvarter i hovedstaden Juba. Skuddvekslingen markerte starten på en borgerkrig som raskt eskalerte. President Salva Kiir hevder det var et kuppforsøk fra tidligere visepresident Riek Machar, som han hadde avsatt 23. juli. Ifølge Machar – som så vidt ble reddet av livvaktene sine, som alle døde – forsøkte presidenten å utslette opposisjonen.

«Vi har ikke funnet det minste bevis på noe kuppforsøk,» sa Linda Thomas-Greenfield fra det amerikanske utenriksdepartementet 9. januar. Denne versjonen understreket Machar billedlig: «Jeg måtte flykte i pyjamas.» Hvordan har den unge staten Sør-Sudan, født i juli 2011 etter en folkeavstemning om løsrivelse fra Sudan, kommet så galt av sted? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal