Det begynte så bra

Mindre enn tre år etter Sør-Sudans uavhengighet brøt det ut borgerkrig. 23. januar inngikk partene en våpenhvile og innledet fredssamtaler. Men fortsatt pågår det kamper. Konflikten er i all hovedsak ikke etnisk, slik det ofte hevdes, men drevet fram av lokale eliter og en slu regjering i Khartoum.

Den 15. desember var det en intens skuddveksling i presidentgardens hovedkvarter i hovedstaden Juba. Skuddvekslingen markerte starten på en borgerkrig som raskt eskalerte. President Salva Kiir hevder det var et kuppforsøk fra tidligere visepresident Riek Machar, som han hadde avsatt 23. juli. Ifølge Machar – som så vidt ble reddet av livvaktene sine, som alle døde – forsøkte presidenten å utslette opposisjonen.

«Vi har ikke funnet det minste bevis på noe kuppforsøk,» sa Linda Thomas-Greenfield fra det amerikanske utenriksdepartementet 9. januar. Denne versjonen understreket Machar billedlig: «Jeg måtte flykte i pyjamas.» Hvordan har den unge staten Sør-Sudan, født i juli 2011 etter en folkeavstemning om løsrivelse fra Sudan, kommet så galt av sted? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Uruguay gir opp for å vinne

Default thumbnail
Neste sak

Prisen for billige burgere

Andre saker om Sør-Sudan

Fjern drøm om fred

Mens verdens oppmerksomhet er rettet mot Sør-Sudan, raser krigene i Sør-Kordofan og Blå-Nilen.En maimorgen i 2012

Bitter skilsmisse i Sudan

Mens FNs sikkerhetsråd ber Nord-Sudan trekke soldatene sine ut av det omstridte Abyei-området, forsøker Den afrikanske

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.